x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Specialist" de nota 3,95 pentru Rompetrol si Rafo

"Specialist" de nota 3,95 pentru Rompetrol si Rafo

de Victor Ciutacu    |    28 Apr 2006   •   00:00
"Specialist" de nota 3,95 pentru Rompetrol si Rafo

Expertul contabil Valeriu Cristian Bejinaru, desemnat de Parchetul General in cazurile Rafo si Rompe-trol, a vrut sa devina auditor finan-ciar, dar a picat examenul. La pro-ba scrisa a obtinut umilitoarea nota de 3,95. "Studiosul" expert figureaza si intr-un dosar de mita la DNA.

Expertul contabil desemnat de Parchetul General in cazurile Rafo Onesti si Rompetrol, Valeriu Cristian Bejinaru, a fost respins la examenul pentru atribuirea calitatii de auditor financiar, desfasurat intre 25 martie si 8 aprilie.

Potrivit site-ului Camerei Auditorilor Financiari din Romania (CAFR), acesta a picat examenul dupa ce a obtinut notele 3,95 la proba scrisa, 6,67 la testul grila si 6,88 la lucrarea practica de audit. Potrivit regulamentului de concurs, punctajul de promovare a fiecarei probe a fost de minimum 6,00, iar pentru pentru promovarea examenului era necesara obtinerea unei medii de minimum 7,00.

MESERIE GREA. Subiectele la proba practica a examenului de acces la profesie s-au bazat pe procedurile, tehnicile si metodele prevazute in Standardele Internationale de Audit (ISA) elaborate de IFAC si Normele Minimale de Audit adoptate de CAFR. Examenul de aptitudini profesionale pentru atribuirea calitatii de auditor financiar, sesiunea 2006, s-a desfasurat pe durata a trei zile. Astfel, la 25 martie a avut loc proba scrisa, la 1 aprilie, testul grila si la 8 aprilie, lucrarea practica de audit.

Click pentru a mari
DEZASTRU. Expertul contabil Bejinariu si notele sale care-l fac eligibil pentru Parchet

EVALUATOR DE SEAMA. Expertul Cristian Valeriu Bejinaru a fost desemnat de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), structura a Parchetului General, intre altele, sa evalueze prejudiciul pe care Ovidiul Tender l-ar fi produs Rafo Onesti prin anumite operatiuni financiare. Ulterior, la sfarsitul lui 2005 si la inceputul lui 2006, acesta s-a autodenuntat la DIICOT ca, in mai multe discutii, un avocat care avea contract de asistenta juridica la o firma a lui Tender (Gheorghe Cotofana) i-ar fi propus diverse sume in schimbul carora sa fie realizata o expertiza favorabila omului de afaceri. Ulterior, discutiile purtate de Bejinariu cu Tender si cu Cotofana au fost inregistrate, in baza unor mandate de ascultare eliberate pentru presupuse infractiuni la Legea sigurantei nationale, stand la baza incarcerarii, in urma cu aproximativ doua luni, a omului de afaceri.

Robert Cazanciuc, purtator de cuvant al Parchetului General, ne-a declarat ieri ca Bejinariu a fost ales in cazul RAFO pe baza CV-ului si a experientei anterioare din dosarul Rompetrol, dintr-o lista de experti autorizati. Sursa citata a mai precizat ca, la momentul respectiv, avocatii lui Tender nu l-ar fi contestat pe acesta.

DNA
La Directia Nationala Anticoruptie (DNA) au fost declansate verificari preliminare inceperii urmaririi penale intr-un dosar privind infractiuni de luare si dare de mita, in care figureaza numele expertului Bejinariu. Acesta a fost, de altfel, recuzat (insa fara succes) de aparatorii lui Ovidiu Tender, atat pentru acest motiv, cat si ca efect al autodenunturilor sale.

RISCANT
Doctorul Alexandru Ciocalteu a declarat ca, fiindca este obez (peste 160 kg), Tender are probleme legate de glicemie, respectiv diabet, boli care dau complicatii cardiace. Medicii i-au montat un aparat care va numara bataile inimii pe durata a 24 de ore si i-au administrat un tratament care reduce tendinta de coagulare a sangelui, evitand infarctul. Intrucat miercuri dimineata Tender avea o tensiune mare si era in fibrilatie, medici au amanat angiografia coronariana. "Este mult prea riscant sa-l supunem unei astfel de investigatii inainte ca starea lui de sanatate sa fie cat de cat ameliorata", a mai spus directorul Spitalului "Sf. Ioan".
×
Subiecte în articol: economic tender