Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a recunoscut, până în prezent, 16 grupuri de producători şi o organizaţie de producători din sectorul legume fructe, sprijinul financiar acordat acestora depăşind 1,358 milioane euro, informează MADR.
Cea mai mare sumă acordată este de 460.000 euro şi a fost obţinută de grupul de producători Paradisul legumelor Curtici - Macea (Arad). Fondurile au fost utilizate la construirea unui depozit în valoare totală de aproximativ 750.000 de euro, sprijinul financiar reprezentând 75 la sută din valoarea depozitului şi 10 la sută din valoarea producţiei comercializată de membrii grupului de producători de legume (procentul maxim eligibil conform prevederilor legislative).
Potrivit MADR, alte grupuri de producători care au primit sprijin financiar sunt SC Brateşleg Grup SRL (Galaţi) - 280.000 euro, Societatea Agricolă a Producătorilor de mere Dedrad-Batoş (Mureş) - 166.000 euro, SC Cerasus SRL (Iaşi) - 80.000 euro, SC Agroleg Grup SRL (Galaţi) - 75.000 euro.
În ceea ce priveşte organizaţiile de producători în sectorul legume fructe, o singură organizaţie, SC Hortifruct Bucureşti, a obţinut sprijin financiar pentru investiţii conform programului operaţional, în valoare de 290.000 euro.
Grupurile de producători recunoscute preliminar şi organizaţia de producători au inclus în planurile de recunoaştere şi programul operaţional aprobat, investiţii cu o valoare aproximativă de 16 milioane de euro (pentru construcţii şi/sau modernizări depozite, achiziţionare de maşini de sortat, ambalat, etichetat etc).
Potrivit MADR, pentru perioada 2010-2013, grupurile şi organizaţiile de producători recunoscute preliminar pot primi sprijin financiar, atât pentru constituire şi facilităţi administrative, cât şi pentru realizarea de investiţii.
Astfel, prin Pilonul I al Politicii Agricole Comune, MADR acordă sprijin financiar grupurilor şi organizaţiilor de producători din sectorul legume fructe. Modul de accesare a sprijinului financiar este prevăzut în HG nr. 1078 din 10 septembrie 2008.
Grupurile de producători în sectorul fructe şi legume beneficiază de finanţare în cadrul organizării comune de piaţă, în procente de 10 la sută din valoarea producţiei comercializate, în vederea constituirii şi facilitării activităţilor administrative şi de 75 la sută din valoarea investiţiilor eligibile prin ajutor financiar acordat direct, conform planului de recunoaştere.
Beneficiarii acestor forme de sprijin pot utiliza sprijinul financiar în vederea promovării produselor prin construirea de depozite legume fructe, achiziţionarea de maşini de sortat, ambalat, etichetat, instalaţii frigorifice pentru păstrare şi condiţionare, asigurând produselor îndeplinirea standardelor de conformitate şi calitate pentru a fi livrate pieţei de consum. Totodată, aceste forme asociative pot achiziţiona reţea de magazine unde se poate comercializa producţia de legume-fructe.
Potrivit datelor MADR, organizaţiile de producători în sectorul fructe şi legume pot beneficia de sprijin financiar de până la 4,6 la sută din valoarea producţiei comercializate. Sprijinul financiar comunitar pentru organizaţiile de producători este egal cu valoarea contribuţiilor financiare ale membrilor sau ale organizaţiei de producători plătite efectiv, dar limitat la 50 la sută din valoarea reală a cheltuielilor suportate de organizaţia de producători, conform programului operaţional aprobat.