x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mai multe state UE vor o dată limită pentru emisii zero carbon pentru vehicule mari

Mai multe state UE vor o dată limită pentru emisii zero carbon pentru vehicule mari

de Redacția Jurnalul    |    21 Ian 2023   •   15:55
Mai multe state UE vor o dată limită pentru emisii zero carbon pentru vehicule mari

 Olanda, Belgia, Danemarca și Luxemburg au cerut UE să stabilească o dată până la care noile camioane și autobuze vândute în Europa trebuiesă aibă emisii zero de dioxid de carbon, informează Reuters.

Comisia Europeană urmează să propună luna viitoare standarde mai stricte privind emisiile de CO2 pentru vehiculele grele de marfă, pentru a respecta obiectivele blocului în materie de schimbări climatice.

Comisia a stabilit deja obiective mai ambițioase pentru autoturisme, inclusiv un termen limită în 2035 pentru ca toate mașinile noi vândute în Europa să aibă emisii zero de CO2.

Propunerea UE de luna viitoare ar trebui să stabilească un obiectiv de emisii zero de 100% pentru vehiculele grele, susțin cele patru țări. Acestea nu au precizat o dată limită, dar au spus că aceasta trebuie să respecte obiectivul UE de a avea zero emisii nete de gaze cu efect de seră până în 2050.

„Viitoarea revizuire a standardelor privind emisiile de CO2 pentru HDV (vehicule grele) oferă o ocazie unică de a trimite un semnal puternic pieței și de a stimula o tranziție în timp util”, au declarat țările într-un document comun publicat vineri.

Cele patru națiuni au solicitat, de asemenea, un obiectiv mai puternic privind emisiile pentru 2030 pentru camioane și autobuze, adăugând că limitele de CO2 ar trebui extinse pentru a acoperi mai multe vehicule de transport rutier de marfă, deoarece aproximativ 35% din emisiile acestui sector nu se regăsesc în standardele de CO2 existente în UE.

×
Subiecte în articol: carbon emisii ue autobuze camioane