Rata anuală a inflaţiei a ajuns în luna mai la 8,46%, creşterea preţurile a încetinit în mai la 0,49%, comparativ cu 0,52% în luna anterioară, conform Institutului Naţional de Statistică (INS).
Rata anuală a inflaţiei a ajuns în luna mai la 8,46%, creşterea preţurile a încetinit în mai la 0,49%, comparativ cu 0,52% în luna anterioară, conform Institutului Naţional de Statistică (INS). Preţurile mărfurilor alimentare au crescut în luna mai cu 0,53%, iar cele nealimentare şi serviciile au avut majorări apropiate de 0,47% şi, respectiv, 0,45%. Dintre alimente uleiul a continuat să înregistreze un ritm înalt de creştere, avansul fiind de 5,22%. Cea mai mare creştere, de 5,98%, a fost consemnat la fructele proaspete. Pe de altă parte, cea mai semnificativă ieftinire a fost înregistrată de ouă, ale căror preţuri au coborât cu 9,93%. Dintre mărfurile nealimentare, primul loc în topul scumpirilor este ocupat de combustibili ale căror preţuri au urcat cu 2,26%.
Produsele nealimentare care s-au ieftinit au fost medicamentele, preţurile coborând cu 0,06%, şi ceasurile, aparatele audio-video şi articolele sportive, cu 0,25%.
ANALIZE. Datele privind inflaţia furnizate de către INS corespund aşteptărilor, ceea ce va avea o influenţă neutră asupra pieţelor financiare, potrivit analiştilor economici.
"Datele sînt conforme aşteptărilor, de aceea impactul va fi neutru asupra cursului de schimb. După publicarea comunicatului, leul a avut o uşoară apreciere, însă evoluţia a fost determinată de sentimentul pozitiv al investitorilor, generat mai degrabă de datele nefavorabile legate de inflaţia din Ungaria", a declarat pentru Mediafax Ciprian Dascălu, trader în cadru Millennium Bank. Şi economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, şi cel al BRD-Groupe Societe Generale, Florian Libocor, anticipează, de asemenea, reacţii neutre ale pieţei, după publicarea datelor privind inflaţia. În continuare, economiştii estimează că Banca Naţională a României va majora dobânda de politică monetară la 26 iunie, cu 0,25 puncte procentuale, la 10%, principalul motiv al acestei creşteri fiind datele privind avansul Produsului Intern Brut din primele trei luni, peste aşteptări, ceea ce indică existenţa unui exces de cerere în piaţă. Inflaţia din luna mai s-a suprapus cu estimarea băncii centrale, iar continuarea scăderii va depinde şi de evoluţia preţurilor administrate, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. "Inflaţia din mai a fost în cifrele estimate de BNR, chiar s-a suprapus. Ritmurile de creştere la preţurile alimentelor sînt evident slăbite. Continuarea scăderii inflaţiei depinde şi de preţurile administrate", a spus Isărescu.
Citește pe Antena3.ro