x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum au fost distruse staţiunile Voineasa și Vidra

Cum au fost distruse staţiunile Voineasa și Vidra

de Adrian Stoica    |    14 Noi 2016   •   08:45
Cum au fost distruse staţiunile Voineasa și Vidra

Vidra și Voineasa, două stațiuni care în 1989 erau pregătite să devină noile perle ale turismului românesc. Visul lui Nicolae Ceaușescu era ca aici să se desfășoare Jocurile Olimpice de Iarnă din anul 2000. Amplasate într-un cadrul natural de o rară frumusețe, cele două stațiuni erau deschise pe toată durata anului, mai ales că aici funcționau și baze de tratament.  Acum totul este o ruină.

Din frumoasele stațiuni montane au mai rămas doar scheletele unor hoteluri și vile. Vinovați de acest prăpăd sunt liderii confederațiilor sindicale  CNSLR, Frăția, Cartel Alfa, BNS şi CSDR. În degringolada care a cuprins societatea românească după 1989, noii corifei ai mișcării sindicale au subtilizat averea Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR) și au împărțit-o între ei. Ca la tarabă. Mai dă tu că mai las și eu.

Noii baronii își trag partea

Brezoi - Voineasa - Vidra, un drum presărat cu serpentine șerpuitoare care curge printre păduri. Alea care mai sunt pentru că pe hectare întregi acestea au căzut sub asaltul drujbelor. La capătul drumului, fantomaticile stațiuni Voineasa și Vidra. După 25 de ani de administrare sindicală, din baza turistică nu a mai rămas aproape nimic. Urgia sindicală a trecut ca un tăvălug şi a pârjolit totul. După 1990 patrimoniul UGSR a fost preluat de confederațiile sindicale CNSLR, Frăția și Cartel Alfa. Ulterior s-au adăugat la împărțirea prăzii și confederațiile sindicale  BNS și CSDR. Au înființat societatea Sind România SRL în care au venit cu activele preluate de la UGSR. Prin 2011, liderii acestor confederații au trecut la împărțirea patrimoniului preluat de la UGSR și și-au făcut fiecare societăți de turism. La Voineasa și Vidra baronii sindicali au împărțit  totul: vile, hoteluri, restaurante și discoteci. După marea împărţeală, staţiunile au intrat în moarte clinică, ne spune fostul director al staţiunii Voineasa, Dan Moldoveanu.

„Dupa 2011, când confederaţiile sindicale şi-au împărţit între ele patrimoniul, staţiunile, practic, nu au mai funcţionat. Un dezastru. Acum mai funcţionează în Voineasa doar hotelul Lotru, dar şi acesta numai vara”, Dan Moldoveanu, fostul director general al staţiunii Voineasa.

Dezinteres, prostie sau hoţie?

Începând cu anii 1993-1994, în stațiunile Voineasa și Vidra nu s-a mai investit nimic. Mai mult, majoritatea locațiilor existente au fost lăsate în paragină. Pur si simplu au fost abandonate. În scurt timp ele au ajuns o ruină. Calorifere, mobilier, giurgiuvele, totul a fost furat. În urmă a rămas un peisaj apocaliptic. În stațiunea Vidra exista un hotel nou, care la sfârșitul lui 1989 încă nu apucase să fie deschis. Se lucra la finisaje și nici nu apucase să primească un nume. Era gândit și ca o bază sportivă, în special pentru loturile de canotori, mai ales că în apropiere se află și lacul Vidra. În afară de acest hotel mai erau în stadiu de finalizare trei minihoteluri și cinci vile. La capătul lor era pregătită o linie de telescaun. Minihotelurile au apucat să funcționeze cîțiva ani, dar acum sunt închise. Modernul hotel însă nu a mai apucat să fie inaugurat. La fel ca și linia de telescaun, de unde a dispărut rapid motorul care o punea în funcțiune.

Un contract suspect

Baza turistică de la Voineasa ( hotelurile Bradişor, Vidruţa, vilele apartament, centrul comercial), Băile Herculane (hotelurile Dacia şi Domogled), Băile Felix (hotelul Muncel), Covasna (hotelul Montana) Sângeorz Băi (hotel Someş), Vidra ( cinci vile) şi Predeal  (o vilă) au fost date de  CNSLR în 2011 în administrarea firmei Tour Mirinvest SRL din Timișoara, care face parte din grupul de firme Grup Mir, în urma unui contract de management încheiat între Sind Tour Trading SRL și firma amintită. Contractul era însă lacunar și dezavantajos pentru Sind Tour Trading SRL. Potrivit unui document  întocmit de  directorul Sind Tour, Minică Boajă și înregistrat la cabinetul președintelui CNSLR-Frăția pe data de 18.04.2011, acesta respingea contractul.

Potrivit lui Minică Boajă, respectivul contract conținea “elemente total dezavantajoase în realizarea raporturilor  economice dintre cele două entități și anume estimarea realizării unui profit minim net de 600.000 Euro, în condițiile în care în actual formă de organizare administrativă s-au realizat în exercițiul financiar 2010 un profit net de 1.000.000 Euro și investiții ( de circa 530.000 Euro) finanțate din surse proprii, într-un an de maximă recesiune economic”.

Onorariu de succes pentru Tour Mirinvest SRL

Un alt aspect reglementat în contract viza acordarea unui onorariu noului administrator în valoare de 75% din suma ce depăşea profitul minim net de 600.000 de euro. “Pretinderea unei astfel de sume este total nejustificată, ea nereprezentând nici remuneraţie, nici indemnizaţie, ci un onorariu de succes ca în cazul exercitării unei profesii liberale” mai atrăgea atenţia la vreme respectivă directorul general Sind Tour Trading SRL.

Liviu Luca face legea

Rezultatul acestei adrese a fost că pe data de 19.04.2011, AGA de la Sind Tour Traiding, avându-l ca preşedinte pe celebrul Liviu Luca, din partea CNSLR-Fraţia, îl demitea pe directorul Minică Boajă şi aproba încheierea şi semnarea contractului de management dintre Sind Tour Traiding SRL şi Tour Mirinvest SRL. Aprobarea s-a făcut aproape cu unanimitate de voturi, semn că democraţia sindicală funcţiona.

Vicepreşedintele CNSLR-Fraţia se opune

O opinie separată vizavi de acest contract a formulat şi Ion Stan, vicepreşedinte CNSLR-Frăţia şi membru AGA la acea data. Astfel, într-un document înregistrat la cabinetul preşedintelui CNSLR - Fraţia pe data de 27 aprilie 2011, Ion Stat precizează “(…) nu sunt de acord şi nu voi vota niciodată pentru  contractual de management cu firma respectivă pentru că au datorii la stat, mai multe procese pe rol în calitate de debitori, au avut cifră de afaceri de 8 miliarde în 2009 şi cheltuieli totale de 16 miliarde. Şi în alţi ani firmele pe care le-au administrat, toate au avut pierderi. În acest sens am prezentat mai multe documente privind situaţiile financiare ale tuturor firmelor deţinute şi administrate de Miron (patronul Grup Mir – n.red.) şi soţia acestuia.”

 

“Cum să dai o afacere de 328 de miliarde unei firme cu pierderi, cu capital social de 200 lei si cu multiple procese în derulare?”, din adresa lui Ion  Stan trimisă preşedintelui CNSLR - Fraţia.

Proprietari inventaţi şi proiecte blocate

Primaria din Voineasa ar vrea să facă un proiect pe fonduri europene pentru dezvoltarea zonei şi este interesată ca zona să aibă un proprietar adevărat pentru a putea accesa fondurile europene. “ Niciuna din cele patru confederaţii sindicale care au prelua preluat patrimoniul UGSR nu poate rezolva această problemă pentru ca la cadastru proprietar apare UGSR”, ne spune Dragoş Frumosu, preşedintele Confederaţiei Generale a Muncii - Uniunea Generală a Sindicatelor din România, confederatie careia justiţia i-a acordat personalitate juridică (conform prevederilor Legii nr. 62) şi i-a recunoscut calitatea de continuator al UGSR, devenind astfel proprietarul de drept al bunurilor luate în 1989 prin fraudă de noile confederaţii sindicale.

 

La Vidra şi Voineasa nu s-a investit nimic. Întrebarea este: dacă ţi-ai asumat responsabilitatea preluării patrimoniului UGSR de ce l-ai lăsat în paragină? Cine răspunde pentru distrugerea acestui patrimoniu imens făcut din cotizaţiile oamenilor?- Dragoş Frumosu, preşedintele CGM-UGSR

×
Subiecte în articol: vidra voineasa