Autorităţile române au uitat că trebuie să listeze BCR, prevedere stipulată şn contractul de privatizare, potrivit lui Valentin Ionescu, directorul general la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Ionescu a mai acuzat grupul austriac Erste, care deţine BCR, că aceasta caută toate motivele pentru a nu lista Banca Comercială Română (BCR) pe bursă, şntrucât preţul acţiunilor ar fi sub cel la care banca austriacă a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni şn 2006.
“Cred că şefii Erste caută toate argumentele pentru a nu lista BCR. O listare a BCR acum ar duce preţul sub cel la care Erste a cumpărat acţiunile la BCR şn 2006, iar asta nu ar fi bine pentru Erste”, a declarat Ionescu la un seminar privind piaţa de capital.
El a menţionat că politica Erste este de a nu lista subsidiarele, şn schimb cotează acţiunile proprii la bursele din ţările unde controlează bănci.
“Nu ştiu şn ce măsură statul mai are o pârghie prin care să forţeze Erste să listeze BCR. Cred că statul a uitat de clauza de obligaţie a listării BCR prevăzută şn contractul de privatizare al băncii. Până la urmă, decizia este la acţionarul majoritar, iar SIF-urile cred că ar putea fi singurele care să ceară listarea”, a arătat Ionescu.
Cele 5 SIF-uri deţin cumulat circa 30% din BCR iar o listare a cele mai mari bănci locale le-ar aduce profit şntre valoarea mică cu care au titlurile şI capitalizarea bursieră.
Săgeţi către Erste
Ionescu a mai spus că listarea unei companii duce la formarea unui preţ care, de cele mai multe ori, este mai mare decât cel anterior cotării la bursă. “Şi acţiunile Fondului Proprietatea erau tranzacţionate la Depozitarul Central, la preţuri sub cel de listare. Trebuie să şnţelegem că discount-urile la care sunt tranzacţionate acum la bursă acţiunile FP nu sunt influenţate de faptul că este listat, ci de mediul economic din România, de majorarea TVA, de scăderea salariilor, de impozitul trimestrial pe care investitorii trebuie să şl plătească. Acestea sunt lucruri defavorabile bursei", a afirmat Ionescu.
Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al BCR, spunea şn februarie că lichiditatea insuficient de ridicată a bursei de la Bucureşti nu ar “evidenţia valoarea BCR” dacă acţiunile ar fi listate acum.
SIF-urile s-au săturat să tot aştepte
Erste Bank a preluat, şn 2006, 61,88% din acţiunile BCR, de la stat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation, pentru de 3,75 miliarde euro.
Prin contractul de privatizare, acţionarul majoritar al BCR, banca austriacă Erste Bank avea obligaţia să listeze instituţia de credit pe care o controlează şn România şn cel mult trei ani de la finalizarea preluării, adică până şn octombrie 2009. Numai că şn 2009, urmare a crizei, BCR a semnat cu SIF-urile un acord prin care listarea se amâna cu doi ani. Există totuşi o prevedere, totuşi, că listarea poate fi realizată mai devreme, la solicitarea celor cinci societăţi, dacă piaţa de capital va da semne certe de revenire. Astfel, până şn august trebuie reluate discuţiile privind listarea băncii.
SIF-urile iau şn calcul vânzarea totală sau parţială a participaţiilor pe care le au la BCR, şn condiţiile şn care Erste nu va lista banca.