În România, cele mai multe facturi neachitate au peste un an (61%), urmate de cele cu întârzieri de peste nouă luni (20%). Valoarea facturilor restante din economie a crescut semnificativ în ultimii ani, iar Guvernul arată de fiecare dată cu degetul spre companiile private. La o privire mai atentă însă, descoperim că nici companiile şi regiile unde statul este unic acţionar sau acţionar majoritar nu prea respectă disciplina financiară, acestea înregistrând plăţi restante la sfârşitul primului semestru al anului de circa cinci miliarde de lei. Suma este doar vârful icebergului pentru că, luând în calcul şi anii din urmă, restanţele acestor unităţi sar de patru miliarde de euro.
Un risc potenţial pe termen mediu la adresa sustenabilităţii fiscal-bugetare este reprezentat de acumularea de pierderi şi de arierate în sectorul întreprinderilor şi companiilor în care statul este acţionar majoritar. Potrivit Consiliului Fiscal, în cazul în care acestea nu vor reuşi să îşi eficientizeze activitatea, Guvernul va fi obligat, în final, să intervină cu resurse publice, ceea ce poate conduce la o deteriorare a situaţiei finanţelor publice, respectiv creşterea deficitului bugetar.
Potrivit statisticii Ministerului Finanţelor, cei 1.130 de operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari înregistrau plăţi restante care depăşeau cu puţin suma de cinci miliarde de lei. Cele mai marii datorii erau înregistrate tot către stat, valoarea acestora fiind de 2,4 miliarde de lei, iar restul reprezentau plăţi restante către terţi. Per total, aceste unităţi înregistrau un profit brut de 4,29 miliarde de lei la sfârşitul primului semestru din 2017, dar dacă ar fi respectat disciplina financiară, ele ar fi contabilizat o pierdere de aproape 743 de milioane de lei lei
238.241 de salariaţi au cele 1.130 societăţi şi regii unde statul şi administraţiile locale deţin controlul.
Legea cu două măsuri
Ce ar fi trebuit să facă ANAF în cazul acestor 1.130 unităţi? Păi ar fi trebui să treacă la popriri de conturi şi executări silite, aşa cum face în cazul companiilor private. În această zonă, inspectorii Fiscului se dovedesc a fi adevăraţi zbiri. În cazul neplăţii unui impozit, în maximum două săptămâni de la expirarea termenului de plată se declanşează procedura de executare silită.
Tratate fiscal mereu cu blândeţe, aceste unităţi au ajuns să se ghideze după motto-ul: las-o, mă, că merge şi aşa!
2,7 miliarde de euro la centrale
Rezultatele acestor agenţi economici, cu mici excepţii, au continuat să se deterioreze în prima parte a acestui an. Astfel, cele 196 de companii unde statul sau administraţia publică centrală sunt acţionari unici sau majoritari, din totalul celor 1.130 de unităţi, au raportat plăţi restante de 3,67 miliarde de lei. De exemplu, la sfârşitul anului 2015, potrivit ultimului raport privind întreprinderile publice elaborat de Ministerul Finanţelor, cele 194 de astfel de companii funcţionale raportau plăţi restante în valoare de 3,39 miliarde de lei, majoritatea către stat. În această contabilitate neagră adăugăm şi întreprinderile inactive, care totalizau plăţi restante de 8,78 miliarde de lei la
sfârşitul lui 2015 şi ajungem la circa 12,5 miliarde de lei, echivalentul a circa 2,7 miliarde de euro. Suma este cu siguranţă mai mare pentru că raportul pe 2016 privind evoluţia acestor companii nu a fost încă publicat de Ministerul Finanţelor.
1,1 miliarde de euro la locale
Trecând în zona administraţiei locale, cele 834 de unităţi aveau la sfârşitul primului semestru din 2017 plăţi restante de 1,36 de miliarde de lei, în scădere comparativ cu anii precedenţi, cu precizarea că funcţionau şi mai multe unităţi. Dacă adăugăm şi restanţele la plată ale companiilor devenite inactive, care sar de 3,5 miliarde de lei, în sfera acestor unităţi restanţele la plată depăşesc suma de cinci miliarde de lei, adică aproape 1,1 miliarde de euro.
În primul semestru al acestui an, cheltuielile de natură salarială în cele 1.130 de unităţi controlate de stat, administraţiile centrale şi locale au totalizat 5,16 miliarde de lei