x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul frânează dezvoltarea companiilor românești

Statul frânează dezvoltarea companiilor românești

de Giulia Anghel    |    13 Dec 2018   •   11:42
Statul frânează dezvoltarea companiilor românești
Sursa foto: Dan Marinescu

Statul a devenit concurentul mediului privat, companiile româneşti sunt defavorizate în competiţia cu multinaţionalele, birocraţia paralizează activitatea firmelor, muncitorii asiatici vin înaintea celor din statele vecine, şcoli profesionale nu există, investiţiile în infrastructură lipsesc, investitorii autohtoni nu sunt sprijiniţi. Acestea sunt cele mai stringente probleme ridicate de antreprenori la cea de-a treia ediţie a Forumului Capitalului Românesc, organizat de Intact Media Group, la Palatul Parlamentului.

Creşterea salariilor în sectorul public este motivul pentru care tot mai mulţi români au plecat de la companii private în cautarea unui loc de muncă stabil, mai puţin solicitant şi bine plătit la stat.

Statul a devenit concurentul mediului privat

„Cine sunt jucătorii în piaţă ? Dacă facem o analiză pragmatică, ştim că până la 31 mai se depun bilanţurile. Noi ne luăm ca reper data de 31 iulie. Deci, mai punem de la noi două luni, astfel încât să avem o imagine clară asupra economiei. Au depus bilanţul 688.016 societăţi comerciale. Vă pot spune că cifra de afaceri a fost de 270 de miliarde de euro, cu 5 miliarde de euro mai puţin decât în anul precedent. În schimb, observăm o creştere a profiturilor, la 24 de miliarde de euro, faţă de 22 de miliarde de euro. Vorbim de profit brut. Apoi, lipsesc 170.000 de salariaţi. Anul acesta avem 3.895.000 de salariaţi, faţă de 4.065.000 anul trecut”, explică Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

270  miliarde de euro a fost cifra de afaceri pe 2017 în mediul privat

„Nu aş înclina să spun că aceşti 170.000 de angajaţi au plecat în străinătate. Eu sunt convins că au migrat către sectorul de stat, unde statul, într-adevăr, a devenit o concurenţă pentru mediul privat ca şi angajator”, Mihai Daraban, preşedinte CCIR

O altă consecinţă gravă a migraţiei forţei de muncă de la privat la stat este faptul că administraţia publică este supradimensionată. „Nu mai este consiliu judeţean fără 1.000 de salariaţi, primărie reşedinţă de judeţ fără 1.000 de salariaţi. Probabil se impune o reorganizare administrativă a României, urgentă”, spune preşedintele CCIR.

Modernizarea ANAF este o necesitate

Dezvoltarea unui mediu de afaceri adecvat ar putea fi realizată printr-o concurenţă loială între toţi jucătorii din piaţă, stoparea evaziunii fiscale şi modernizarea ANAF, este de părere Radu Timiş, fondatorul grupului Cristim. „Noi funcţionăm astăzi într-un mediu extrem de competitiv. Ceea ce funcţiona anul trecut, acum nu mai funcţionează. În industria alimentară, lanţurile de supermarketuri se dezvoltă din ce în ce mai tare şi au o putere mare de negociere, aşa că avem o singură sarcină. Să devenim mai competitivi. Sistemul administrativ fiscal însă este blocat în totalitate pentru că funcţionarii nu-şi mai asumă responsabilităţi, dacă fac ceva le este frică să nu fie sancţionaţi, le este teamă că sunt daţi afară”, a spus Timiş.

Resurse irosite pe controlul firmelor mici

Statul pierde timp şi bani cu verificarea societăţilor mici, în timp ce vinovaţii pentru lipsa veniturilor la bugetul de stat sunt întreprinderile mari şi mijlocii. „Statul consumă foarte multe resurse cu verificări către companiile mici. Trebuie schimbată abordarea pentru că lipsa de venituri la bugetul de stat vine în special de la mari şi mijlocii, nu neapărat de la cei mici. Repet, consumă foarte mult şi nejustificat astfel de resurse umane şi financiare pentru a găsi ceva ce nu justifică un astfel de act”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe. Teodorovici a promis că vor fi luate măsuri care să favorizeze dezvoltarea unui mediu de afaceri sănătos. „Din păcate între companii există o concurenţă neloială. Dincolo de relaţia lor cu statul, este obligatorie o relaţie corectă între companiile din mediul privat”, a precizat ministrul.

Forţă de muncă din Serbia

Pe lângă mărirea numărului de muncitori extracomunitari care să vină să lucreze în societăţi româneşti şi simplificarea procedurilor necesare pentru eliberarea permisului de muncă, o altă problemă ridicată la forum a fost aducerea lucrătorilor din ţările vecine. „Potenţial uman există şi în Serbia, sunt oameni apropiaţi cultural de noi, deja formaţi, au şcoală profesională sau facultate. Polonia a adus două milioane de muncitori din Ucraina, de exemplu. Acesta ar trebui să fie primul targhet, şi apoi să ne uităm în Asia”, este de părere Werner Wilhelm Wolff, director general Tarom.

La forumul organizat de Intact Media Group au mai participat Viorel Ştefan, vice-prim-ministru, Marius Budăi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, Cristian Erbaşu, director general Construcţii Erbaşu, Corneliu Pascu, preşedinte Iridex Group, Gruia Stoica, preşedinte Grampet Group, Dorel Goia, preşedinte TeraPlast, Daniel Farmache, director gen.adj. E-INFRA.

 

 

×
Subiecte în articol: companii romanesti