x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul ia şantierul Mangalia să facă Tudose bărcuţe

Statul ia şantierul Mangalia să facă Tudose bărcuţe

de Cristian Anton    |    12 Ian 2018   •   11:30
Statul ia şantierul Mangalia să facă Tudose bărcuţe
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Statul român face o mutare spectaculoasă şi răscumpără de la coreeni şantierul naval de la Mangalia. Compania controlată de Daewoo are pierderi uriaşe, de 1,2 miliarde de dolari şi nu se ştie, deocamdată, cum va reuşi statul să încheie această tranzacţie. Anunţul neaşteptat al Guvernului vine după ce coreeni au ajuns la un acord cu olandezii de la Damen, care ar fi preluat pachetul majoritar cu 26 de milioane de dolari.

Premierul Mihai Tudose a anunţat că Guvernul încearcă să răscumpere de la Daewoo pachetul de 51% din şantierul naval Mangalia. Intenţia Executivului a fost anunţată în premieră de “Jurnalul”, în decembrie 2017.

Una din variantele vehiculate ar fi conversia unui prejudiciu constatat de DNA într-un dosar privind activitatea şantierului în preţul răscumpărării

„Am încercat şi se pare că reuşim să facem o chestie, să răscumpărăm 51% din acţiunile pe care acum le deţine Daewoo la şantierul naval Mangalia. Ei vor să vândă şi am zis să ne exercităm noi dreptul de preempţiune la vânzare. Vom avea un şantier naval al statului”, a spus Tudose.

Fregatele, principala miză

„Trebuie să facem nişte fregate pentru armată şi poate le facem noi, că înţeleg că alţii le-ar fi putut face la şantierul acela. Să facem şi mentenanţa la noi şi dacă şantierul acela naval până acum producea, poate mai facem şi noi o bărcuţă acolo, mai mare, mai mică, mai frumoasă. Poate nu ne iese cea mai frumoasă din prima, dar nu este posibil ca într-o ţară cu atâta Dunăre, cu Dunăre maritimă şi cu mare, statul să nu aibă un şantier naval unde să-şi repare o bărcuţă mică, o bărcuţă măcar. Evident că deranjează, dar asta este viaţa”, a afirmat premierul.

 

×
Subiecte în articol: Daewoo Mangalia Heavy Industries