x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul impune „cotizatia Iacobov"

Statul impune „cotizatia Iacobov"

29 Apr 2004   •   00:00
Statul impune „cotizatia Iacobov"

Instanta din Bacau a decis reorganizarea judiciara pentru RAFO Onesti. Se deschide astfel calea ca 220 de milioane de dolari sa fie platiti de contribuabili, fiecare roman urmand sa dea cate 10 dolari pentru interesele clanului Iacobov. Un urias scandal politico-financiar se aprinde.

Directia de Finante Publice Bacau a renuntat la falimentul Rafo si a acceptat reorganizarea judiciara a rafinariei. Astfel, se amana recuperarea datoriei de 7.300 de miliarde de lei in detrimentul contribuabilului roman.
DANIELA IVAN, CATALIN BUDESCU

Surpriza de proportii in procesul Rafo. Reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Bacau au fost de acord cu procedura de reorganizare judiciara a rafinariei si au renuntat la falimentul Rafo. O decizie care pune sub semnul intrebarii intentia de a recupera muntele de datorii pe care rafinaria le are la bugetul de stat. Este vorba 7.300 de miliarde de lei, adica de peste 220 de milioane de dolari care ar fi trebuit sa alimenteze bugetul public si care acum sunt rostogoliti (printr-o procedura lunga si discutabila) pana sunt facuti uitati penrtu prosperitatea domului Iacobov. In schimb, fiecare contribuabil roman va scoate din buzunar 10 dolari, desi nu o stie, pentru a acoperi datoria lui Iacobov.

Rostogolire

Planul lui Iacobov a reusit. Reprezentantii Finantelor nici macar nu au mai cerut falimentul Rafo, ceea ce a usurat decizia Tribunalului Bacau, care a lasat la latitudinea firmei Sierra Quadrant sa aleaga impreuna cu toti creditorii solutia cea mai buna pentru recuperarea datoriilor. Pana pe 30 iunie, consultantii de la Sierra Quadrant au obligatia sa intocmeasca planul de reorganizare judiciara, care trebuie insa aprobat de toti creditorii rafinariei. Este limpede ca salvarea rafinariei prin reorganizare judiciara este un plan greu de conceput atat timp cat de picioarele Rafo sta agatat bolovanul cu datorii. Reanimarea Rafo nu va insemna recuperarea prea curand a banului public, ci rostogolirea celor 7.300 de miliarde de lei pana ce acestea vor fi uitate. Teodor Cuzino, avocatul care a reprezentat conducerea Rafo, a declarat ca planul de reorganizare, daca va fi acceptat, se va intinde pe trei ani. El a mai precizat ca in opinia managementului Rafo reorganizarea judiciara este cea mai sigura cale pentru recuperarea datoriilor, deoarece activitatea firmei merge.

Victoria lui Iacobov

Tot ce s-a intamplat pana acum pare sa nu fie decat o netezire a drumului pentru punerea in practica a planului de infiintarea a Companiei Moldova, propus de Iacobov. Reorganizarea va duce la un moment dat la conversia datoriilor in actiuni la o noua companie, visata de Iacobov pentru salvarea rafinariei Rafo. In ecuatie ar intra si statul roman, care ar trebui sa accepte conversia celor peste 7.300 miliarde de lei pentru a se infiinta noua entitate economica. Proiectul care a trecut si pe la Ministerul Economiei si Comertului, pare sa fie imbratisat de toata lumea mai putin insa de romanul de rand care se vede din nou obligat sa acopere din propriul buzunar gaurile negre lasate de maharii tranzitiei.

Din Insula Mare a Brailei la Rafo

In Bacau, alegerea consultantului care sa se ocupe cu intocmirea planului de reorganizare judiciara a nu a fost o surpriza. De asemenea firma Sierra Quadrant SRL Bacau era data ca sigura inainte ca instanta sa se pronunte. Sierra Quadrant este in stranse legaturi cu cercurile politice din zona si este ca atare agreata pentru operatiunile sensibile. Iacobov este, sa nu uitam, vicepresedintele PSD pe judetul Bacau. Antecedentele arata ca reorganizarea judiciara nu va duce la recuperarea uriaselor datorii pe care Rafo le are la bugetul de stat. Asa s-a intamplatt si in celebrul dosar Insula Mare a Brailei, unde Sierra Quadrant a fost desemnata sa faca reorganizarea judiciara. Operatiune care a nascut mari nemultumiri chiar din partea creditoriilor de la acea vreme Bankcoop, Casa Judeteana de Pensii Braila si societatea Reen Import Export. Acestia au solicitat fara succes (cazul fiind judecat la Curtea de Apel Galati), rezilierea contractului cu Sierra Quadrant. Mai mult, firma desemnata sa recupereze datoriile uriase ale IMB a sechestrat de la fostul administrator, Reen Import Export, o cantitate insemnata de cereale care au fost vandute catre o firma din Arad. Pretul a fost insa net inferior fata de cel pe care Reen il negociase anterior cu o alta societate pentru aceeasi cantitate de cereale. Contractul a dus la diminuarea cu circa doua miliarde a veniturilor posibile de recuperat din datoria inregistrata de IMB. Acest caz este obiectul unui proces.

„Agentia Nationala de Administrare Fiscala nu a renuntat la cererea depusa in instanta prin care Finantele au cerut falimentul rafinariei Rafo Onesti"
Neculae Plaiasu, presedintele institutiei (declaratie data in urma cu o saptamana)
×