x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul pierde aproximativ un miliard de euro anual prin recalcularea CAS la pensionari

Statul pierde aproximativ un miliard de euro anual prin recalcularea CAS la pensionari

19 Apr 2012   •   17:31

Peste doua milioane de pensionari cu pensii mai mici de 740 de lei nu vor mai plati, din mai, contributia de 5,5% pentru asigurari sociale de sanatate, bugetul de stat urmand sa piarda anual aproximativ un miliard de euro, au declarat joi, pentru Mediafax, surse guvernamentale.

Potrivit surselor citate, contributia de 5,5% retinuta pensionarilor cu pensii sub 740 de lei aducea bugetului de stat aproximativ un miliard de euro pe an. Presedintele Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), Doina Parcalabu, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca din mai va fi aplicata decizia Curtii Constitutionale privind constitutionalitatea prevederilor art. 259 alin. (2) din Legea 95/2006, procentul de 5,5 urmand sa fie retinut numai veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei. Parcalabu a precizat ca deciziile Curtii Constitutionale produc efecte numai pentru viitor, neputand fi restituite sume retinute pana acum.

Pensionarii cer interventia Guvernului
Cu toate acestea, reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor cer Guvernului sa dispuna restituirea sumelor incasate din contributii pentru asigurari de sanatate pentru pensiile mai mici de 740 de lei, masura fiind necesara, in opinia lor, pentru evitarea aglomerarii tribunalelor. "Pentru a se evita punerea pe drumuri a milioanelor de pensionari, cu cereri adresate instantelor de judecata in vederea recuperarii sumelor care nu trebuiau incasate de Ministerul Finantelor, Federatia Nationala a Sindicatelor Pensionarilor cere Guvernului sa dispuna imediat institutiilor abilitate sa restituie celor in drept banii incasati in baza Ordonantei de Urgenta 107/2010. Se evita in acest mod supraaglomerarea tribunalelor", se arata intr-un comunicatul remis, joi, agentiei Mediafax.

×