x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul român, obligat să listeze CEC, Loteria, Imprimeria Naţională, Romtelecom, Distrigazurile şi Electricele privatizate

Statul român, obligat să listeze CEC, Loteria, Imprimeria Naţională, Romtelecom, Distrigazurile şi Electricele privatizate

de Daniel Ionaşcu    |    12 Ian 2012   •   15:57

Autoritatile sunt obligate sa listeze pana la 31 decembrie pachete minoritare de minim 5% la 19 companii aflate in portofoliul Fondului Proprietatea si care nu sunt prezente in ringul bursier.

Gandita ca o masura de impulsionare a pietei de capital si de aducere la zi listarilor intarziate ani de zile, masura risca sa aduca un haos total. Astfel, pentru o parte din societati Romania are alte intelegeri parafate cu Fondul Monetar International (FMI) iar altele au fost aduse in discutie dintr-o data, fara a exista vreun plan anterior.

“Entitatile mentionate la art. 9 alin. (1) au obligatia ca pana la data de 30 septembrie 2007 sa initieze proceduri legale necesare pentru derularea de oferte publice initiale sau secundare de vanzare pentru pachete de actiuni de minimum 5% emise de societatile comerciale, societatile nationale si companiile nationale prevazute in anexa, in vederea admiterii actiunilor acestora la tranzactionarea in sisteme de tranzactionare de S.C. Bursa de Valori Bucuresti – S.A.

Procedurile de admitere la tranzactionare vor fi finalizate cel tarziu la 31 decembrie 2012', se arata in articolul unic al legii 302/2011.

Astfel, complexurile energetice Turceni, Rovinari sI Craiova vor fuziona impreuna cu producatorul de lignit SNLO pentru a forma Complexul Oltenia. FMI a cerut ca acesta sa fie privatizat. Acum noua lege mentioneaza listari separate. Pe lista FP se mai gasesc cele trei filiale de distributie a energiei electrice aflate acum in portofoliul Electrica. De asemenea, Romania a agreat cu FMI ca Electrica Furnizare, formata din fuziunea celor trei filiale de comercializare aflate la stat, sa fie privatizata in acest an.

Dintre alte mari companii de stat se mai gaseste si Salrom, pentru care statul nu a anuntat pana acum niciun plan. Concomitent, mai trebuie listata si Posta Romana - aflata intr-un amplu proces de reorganizare, dar sI o serie de companii din subordinea ministerului Transporturilor. Acestea sunt: Aeroporturi Bucuresti, Aeroportul Timisoara, cel de la Kogalniceanu, dar sI Administratia Porturilor Maritime, Administratia Canalelor Navigabile, Administratia Porturilor Dunarii Fluviale sI Administratia Porturilor Dunarii Maritime.

Ce se intampla cu societatile deja privatizate?
In anexa legii din 2005 se afla mentionate si fostele Distrigazuri, aflate in proprietatea Gaz de France SUEZ sI E.ON, sI fostele distributii de electricitate, din care trei au ajuns la grupul italian Enel sI cate una la E.ON sI CEZ. Intre timp, in 2009, CEZ a achizitionat toate titlurile detinute de Fondul Proprietatea sI de Electrica la fosta fosta filiala de distributie Oltenia. Tot aici se mai afla Romtelecom, unde statul vrea pe actiunile sale un miliard de euro, dupa cum declara anul trecut ministrul Comunicatiilor Valerian Vreme. Grecii de la OTE au propus statului ca Romtelecom sa fuzioneze cu Cosmote iar abia dupa aceea sa aibe loc listarea la bursa. De asemenea, e mentionata rafinaria Petrotel, aflata in proprietatea rusilor de la Lukoil.

Tot acolo sunt mentionate CEC, Loteria Romana sI Imprimeria Nationala, societati unde FP nu mai e actionar din cauza schimbarii legislatiei.

Oficiul Participatiilor Statului sI Privatizarii in Industrie (OPSPI) apreciaza ca masura nu se aplica societatile privatizate cu investitor strategic. “Avem deja unul dintre cele mai ambitioase programe de listari sI privatizari sI daca aducem noi sI noi societati riscam sa aruncam in derizoriu totul. Ca sa facem totul profesionist, trebuie cam o luna intre fiecare listare. Trebuie sa avem in vedere sI contextul', a declarat pentru Jurnalul National Florin Vladan, seful OPSPI.

Reprezentantii GdF SUEZ si Enel nu au raspuns pana acum solicitarii noastre pentru mai multe detalii privind aplicarea sau nu a legii.

×
Subiecte în articol: electrica distrigaz cec listare bursa