x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul şi administraţiile locale ţin în sertar facturi neplătite de 6 miliarde de lei

Statul şi administraţiile locale ţin în sertar facturi neplătite de 6 miliarde de lei

de Adrian Stoica    |    03 Dec 2020   •   10:08
Statul şi administraţiile locale ţin în sertar facturi neplătite de 6 miliarde de lei

Valoarea facturilor restante ale companiilor în care statul şi administraţiile locale sunt acţionari unici sau majoritari a ajuns, la sfârşitul lunii septembrie, la peste şase miliarde de lei. În timp ce teancul facturilor amânate la plată creşte pentru a le menţine artificial pe profit, creând în schimb blocaje financiare şi încasări mai mici la bugetul de stat, salariile angajaţilor din aceste companii au continuat să crească.  

 

La sfârşitul primelor nouă luni ale anului, în întreprinderile publice lucrau circa 267.000 de angajaţi. Business-ul statului a însemnat o cifră de afaceri de 41 de miliarde de lei, cheltuieli de 38 de miliarde de lei şi plăţi restante de şase miliarde de lei. Trăgând linie, cele 1.113 companii publice au lăsat un minus de trei miliarde de lei, marcând astfel o creştere cu două miliarde de lei comparativ cu perioada similară a anului trecut.

 

De la profit la pierderi, în trei luni

 

În ceea ce priveşte cele 905 companii unde administraţiile publice locale deţin controlul, ele au raportat o pierdere de 45 de milioane de lei şi facturi restante de două miliarde de lei, după ce la sfârşitul lunii martie, când efectele crizei încă nu se făcuseră simţite, ele raportaseră un profit brut de 83 de milioane de lei şi restanţe la plată de 1,6 miliarde. Deşi situaţia lor economică s-a deteriorat anul acesta, salariile au continuat să crească. În timp ce în trimestrul al treilea numărul acestor companii s-a redus de la 943, la sfârşitul lui martie, la 905, iar cel al angajaţilor, cu circa 4.800 de persoane, bugetul alocat salariilor a crescut cu circa 80.000 de lei (6% ). 

Datoriile au devansat profitul

În întreprinderile publice controlate de stat, situaţia economică este asemănătoare. Cele 208 companii au raportat un profit brut de 2,58 miliarde de lei, dar şi datorii în valoare de  4,32 miliarde. Deşi profitul lor brut a crescut cu 42 de milioane de lei faţă de sfârşitul primului trimestru, datoriile au avansat cu 45 de milioane de lei.

 

Cele 1.113 companii publice înregistrau la sfârşitul celui de-al treilea trimestru plăţi restante către bugetul general consolidat al statului de 2,6 miliarde de lei şi către alţi creditori de 3,8 miliarde de lei.





 

×