x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul va da bani mai mulţi pentru proiectele derulate cu fonduri nerambursabile

Statul va da bani mai mulţi pentru proiectele derulate cu fonduri nerambursabile

23 Mar 2012   •   16:18

In sedinta peciala de azi, privind absorbtia fondurilor UE, Guvernul a decis majorarea cotei de prefinantare a proiectelor UE de la 10% la 20% pentru lucrari finantate integral din fonduri nerambursabile si pentru investitii cu valoare eligibila mai mica de un milion de lei. De asemenea, s-a stabilit ca termenele de implementare a proiectelor sa nu mai fie modificate decat de maximum trei ori.

In vara anului trecut, plafonul in limita caruia statul asigura prefinantarea proiectelor cu fonduri UE a fost redus drastic, de la 30% la maximum 10% din valoarea contractului.

Intr-un comunicat transmis ulterior de Guvern se arata ca a fost introdusa obligativitatea ca, prin contractul/decizia de finantare, beneficiarul sa isi asume un calendar/grafic de depunere a cererilor de rambursare pe toata durata de implementare a proiectului, calendar care sa poata fi modificat de maximum trei ori, dar ca de la aceasta limitare sunt exceptate proiectele cu o valoare totala mai mare de 50 milioane lei si a caror implementare presupune incheierea a mai mult de trei contracte de achizitie publica. In cazul acestor proiecte, limitarea este stabilita la un numar cel mult egal cu numarul contractelor de achizitie publica necesare implementarii, potrivit Mediafax.

"Printr-o hotarare aprobata vineri de Guvern, se amelioreaza fluxurile financiare la nivelul beneficiarilor, prin reducerea cotei de recuperare a prefinantarilor din cererile de rambursare depuse, de la 30% la o cota cel putin egala cu cea conform careia s-a acordat prefinantarea la nivelul proiectului. Este creata si posibilitatea ca garantia depusa pentru obtinerea prefinantarii sa poata fi diminuata pe masura ce este recuperata prefinantarea in cazul beneficiarilor aflati sub incidenta ajutorului de stat de minimis", a mai declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la finalul reuniunii Executivului.

Pentru acest an, Guvernul si-a propus sa atraga fonduri europene de aproximativ sase miliarde euro.

Comisarul UE pentru Politica Regionala, Johannes Hahn, a venit, luni, la Bucuresti si a atentionat ca Romania trebuie sa atraga fonduri europene de circa 30 milioane euro saptamanal pana la finalul acestui an, pentru a beneficia in perioada 2014-2020 de acelasi nivel al fondurilor structurale.

×