x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

12 Noi 2008   •   00:00

3,4 MILIARDE DE EURO
Valoarea investiţiilor străine ca aport la capitalul social al firmelor înregistrate în România în primele nouă luni. Suma e dublul nivelului din perioada similară a anului trecut, când investiţiile au totalizat 1,7 miliarde euro.

ŞOMAJ
Rata şomajului nu creşte în Bucureşti, în ciuda cifrelor apocaliptice vehiculate în ultima vreme. Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) anunţă o rată neschimbată de 1,8 % înregistrată la începutul lunii noiembrie, adică un total de 18.226 de şomeri. “Nici vorbă de un şomaj în creştere. Nu ştiu de unde scot anumite persoane această isterie. Nu cred că România trebuie băgată cu forţa într-o criză. De unde încă 600 de mii de şomeri? Aceste cifre fanteziste nu au nici o legătură cu realitatea.”, ne asigură Dumitru Pelican, directorul executiv al AMOFM Bucureşti. (Diana Caloianu)

CURS
Moneda naţională a pierdut ieri 3,5 bani faţă de ziua precedenţă şi a fost cotată la 3,7835 euro de Banca Naţională a României (BNR). Este a patra zi de scădere consecutivă, timp în care leul a pierdut peste 7 bani. Deprecierea este cauzată de ordinele de cumpărare ale firmelor importatoare, care au nevoie de valută, în această perioadă, a explicat Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România. Volumul tranzacţiilor realizate de nerezidenţi este mic, ceea ce arată că nu s-au întors speculatorii. Pe piaţa interbancară, dobânzile pentru o zi de tip overnight se menţin la 16%-17% pe an. (Daniela Ivan)

PETROL
Preţul petrolului a scăzut ca urmare a dispariţiei celor mai multe fonduri speculative, a declarat la Bucureşti Pierce Riemer (foto), directorul general al Consiliului Mondial al Petrolului. Riemer a precizat în cadrul unui seminar pe teme energetice că principalii consumatori, SUA, Europa şi China, sunt şi cei mai mari poluatori. Barilul de petrol a ajuns 147 de dolari la data de 11 iulie, dar în ultimele luni a scăzut sub jumătate din acest preţ. Ieri, barilul se tranzacţiona la 61 de dolari, pe fondul aprecierii dolarului şi al înrăutăţirii perspectivelor economiei globale. Barilul a scăzut sub 60 de dolari pentru prima oară din martie 2007. (D. Ionaşcu)

×
Subiecte în articol: economic