x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

03 Feb 2009   •   00:00

3 februarie 2009

ŞOMERI-RECORD
Criza economică mondială a lăsat fără loc de muncă cel puţin 20 de milioane de chinezi, potrivit guvernului chinez, citat de AFP. Aceştia au fost nevoiţi să se întoarcă din oraşe în sate, deoarece nu au reuşit să-şi mai găsească un loc de muncă. “Potrivit calculelor noastre, 15,3% din cele 130 de milioane de persoane din mediul rural care merg în zonele urbane pentru a-şi găsi un loc de muncă, şi-au pierdut slujba sau nu au găsit una”, a declarat Chen Xiwen, un oficial guvernamental. Situaţia este mult mai rea decât estimau autorităţile chineze înainte de vacanţa de Anul Nou chinezesc, când estimau 6 milioane de şomeri. (E. S.)

FIRMELE SE MUTĂ
Criza financiară împinge firmele către sedii mai mici, unde chiria este mai redusă. “Companiile au devenit mult mai prudente în ceea ce priveşte cheltuielile şi multe se reorientează asupra unor spaţii mai mici, cu costuri mai reduse atât în ceea ce priveşte chiria, cât şi mentenanţa. În plus, penalităţile aplicate pentru renunţarea la vechiul spaţiu, precum şi costurile de relocare se amortizează după primele 6-12 luni”, a arătat Camelia Anton, consultant imobiliar al Re/Max Bastion. Ea a adăugat că sectorul chiriilor este singurul care se menţine la nivelul de anul trecut, în timp ce restul pieţei imobiliare este blocat. (D. Ivan)

REZERVE MICŞORATE
Rezervele valutare ale BNR au scăzut cu 211 milioane de euro în ianuarie, la 26 miliarde de euro. Rezervele au scăzut în ianuarie cu 211 milioane de euro faţă de decembrie 2008, la 26,01 miliarde de euro, pe fondul unor ieşiri de 3,3 miliarde de euro şi intrări de 3,089 miliarde de euro. La finele anului trecut, rezervele valutare se situau la nivelul de 26,22 miliarde de euro, după ce au scăzut cu 1,008 miliarde de euro faţă de noiembrie. Banca centrală a înregistrat în ianuarie intrări de 3,089 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului MF. (D. Ivan)

×
Subiecte în articol: economic miliarde