x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

04 Dec 2008   •   00:00

17 MILIOANE DE ŞOMERI
Sunt acum în Europa, iar anul viitor vor fi 21 de milioane, urmând ca în 2010 cifra să ajungă la 25 de milioane, potrivit estimărilor UE. Pentru a combate şomajul trebuie cheltuit 1% din bugetul UE până în 2011



TAXA AUTO
Taxa de poluare auto pentru vehiculele second-hand ar putea fi majorată, simultan cu creşterea primei de casare la echivalentul în lei a peste 1.000 euro, a declarat, premierul Călin Popescu Tăriceanu. Mai mult, Executivul ia în calcul în şedinţa de azi majorarea taxei existente pentru vehiculele de ocazie, măsură ce nu trebuie aprobată de Comisia europeană. Premierul a anunţat că este analizată şi posibilitatea creşterii primei de casare pentru scoaterea din uz a maşinilor vechi la un nivel care să atingă ori să depăşească “pragul psihologic” al echivalentului în lei a 1.000 euro. Astfel, prima de casare va ajunge de la 3.000 lei la 4.000 lei. (E.S.)

SAAB, DE VĂNZARE
Mai mulţi producători auto din Europa şi din alte zone sunt interesaţi să cumpere marca Saab de la General Motors. “Sunt multe părţi interesate. Nu vreau să le specific numele, dar o mare parte din companiile interesate au activităţi în domeniul construcţiei de autovehicule în Europa şi în alte regiuni”, a declarat Jan Aake Jonsson, preşedintele executiv al Saab. Companiile BMW, Renault şi Tata Motors sunt potenţiali cumpărători. Pentru a evita falimentul GM trebuie să-şi reducă datoriile cu circa 36 miliarde de dolari, să renunţe la 31.000 de angajaţi în SUA până în 2012 şi să vândă brandurile Saab, Pontiac şi Saturn.(E.S.)

AJUTOARE
General Motors (GM)Ford şi Chrysler avertizează Congresul SUA că vor intra în faliment dacă nu obţin finanţare urgentă în valoare de 34 de miliarde de dolari. Astfel, GM a cerut urgent patru miliarde de dolari, care reprezintă prima etapă a programului de salvare de la faliment, în valoare totală de 18 miliarde de dolari. Chrysler a cerut un credit guvernamental de urgenţă în valoare de şapte miliarde de dolari, insistând totodată pe necesitatea obţinerii unei finanţări de 8,5 miliarde de dolari pentru a dezvolta automobile cu consum redus. Ford a solicitat 9 miliarde de dolari pentru procesul de restructurare a companiei. (E.S.)


×
Subiecte în articol: economic miliarde dolari