x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

16 Feb 2009   •   00:00

16 februarie 2009



CONTRACTE LA LIBER
Ministerul Economiei intenţionează să facă publice contractele încheiate între compania de stat Hidroelectrica şi tra­derii privaţi de energie. Surse din piaţa energetică spun că Ministerul Economiei va cere acordul firmelor pentru a face publice contractele cu Hidroelectrica, iar dacă nu va obţine un rezultat favorabil, ministerul are în vedere acţiuni în instanţă. Oficialii Ministerului Eco­nomiei au avut o discuţie cu directorul general al Hidroelectrica, Traian Oprea, în legătură cu bugetul de investiţii al companiei. Preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să facă public modul în care se comercializează în România.

CENTRU COMERCIAL
Un nou centru comercial, Iris Shopping Center, s-a deschis oficial în cartierul Titan. Cu un total de 47.000 mp şi un nu­măr de 50 de magazine, centrul cuprinde, la etaj, numeroase resturante şi fast-food-uri româneşti şi internaţionale, un centru de bowling, precum şi un cinema­to­graf cu 10 săli de cinema. Prima fază a proiectului a fost lansată în anul 2006, când s-a deschis hypermarketul Auchan şi galeria comercială de la parter. Grupul de firme Avrig 35 a vândut centrul comercial în iunie 2008 pentru 147 de milioane de euro Fondului de investiţii Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds (DEGI), parte a Aberdeen Property. (D. Ivan)

PLANUL LUI OBAMA
Preşedintele american, Barack Obama, va promulga mâine planul de stimulare a economiei SUA, în valoare de 787 de miliarde de dolari. "Voi semna în curând legea"”, a spus Barack Obama. Planul prevede reduceri de impozite în valoare de 286 de miliarde de dolari, investiţii în infrastructură, sprijin pentru săraci şi investiţii în energia alternativă. Obama anticipează că programul va duce la crearea a peste 3,5 milioane de locuri de muncă, în următorii doi ani. Potrivit Casei Albe, furnizarea fondurilor va începe în aproximativ 30 de zile, dar principala îngrijorare a analiştilor este că ar putea fi prea târziu pentru 2009.

BONUSURI, FĂRĂ NUMĂR
PNC Financial, care a primit de la Guvernul SUA 7,6 miliarde de dolari, a acordat în 2008 primilor cinci directori bo­nu­suri în valoare de 7 milioane de dolari. Directorul general James Rohr a primit 3 milioane de dolari, preşedintele Joseph Guyaux este mai bogat cu 1,3 mi­lioane de dolari, 1,24 milioane au ajuns la prim-vicepreşedintele William Demchack, vicepreşedintele Timothy Shack a ridicat 785.000 de dolari, iar directorul financiar Richard Johnson a luat 710.000 de dolari. Reprezentanţii PNC au argumentat că sumele provin din propriile ve­nituri. Banca anunţase că a redus cu 40.000 bo­nusurile date executivilor. (D. Ionaşcu)

×
Subiecte în articol: economic dolari