x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

03 Apr 2009   •   00:00
CARTELĂ GRATUITĂ
Orange a lansat o cartelă preplătită disponibilă gratuit prin comandă pe internet şi care asigură, la activare, 10 minute de servicii de voce şi 10 SMS-uri. La reîncărcarea cartelelor, clienţii Orange vor primi, pentru fiecare euro, un extra bonus de 10 minute şi 10 SMS-uri în reţea. La prima reîncarcare din fiecare lună, clienţii PrePay mai primesc un bonus egal cu jumătate din valoarea reîncărcată, pentru sume cuprinse între 4 şi 25 de euro. Cartela permite o reducere de 50% aplicată tarifului oricărei opţiuni de "internet pe mobil". Se pot comanda maximum o cartelă pe adresa de e-mail şi 2 cartele pe fiecare adresă fizică. (A.R.)

RATINGUL BĂNCILOR
Moody's a retrogradat ratingurile de soliditate financiară ale grupurilor austriece Erste şi Raiffeisen, la "C-", respectiv "D+". Motivul e expunerea băncilor în Europa emergentă. În plus, agenţia de rating a modificat în sens negativ calificativul de datorii şi depozite pe termen lung pentru Raiffeisen la "A1", de la "Aa2". Deciziile de rating reflectă aşteptările Moody's legate de turbulen­ţele care persistă pe pieţele internaţio­nale de capital, care vor avea un impact negativ din ce în ce mai nefavorabil asupra economiilor din Europa Centrală şi de Est, majorând astfel presiunile asupra calităţii activelor băncii.

REFUZUL DEMISIEI
Un număr de 15 directori de la APIA au refuzat să îşi dea demisia, a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu. Directorii care refuză şă-şi dea demisia vor fi oricum demişi, a mai adăugat Ministrul Agriculturii, ieri, în Parlament. "Noi nu dorim moartea nimănui, dar după un an şi trei luni de întârzieri să vii să mai ceri încă o toleranţă pentru încă trei luni... Lucrurile nu mergeau, toţi ştim asta", a spus Sârbu. El a adăugat că restul directorilor "şi-au dat demisia şi au fost puşi pe alte posturi". Cei care refuză să-şi dea demisia vor să meargă în instanţă pentru că se consideră nedreptăţiţi, însă vor fi demişi, spune Ilie Sărbu.

BCE SCADE DOBÂNDA
Banca Centrală Europeană (BCE) a re­dus, ieri, dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, nou minim istoric. Dobânda ar putea coborî şi mai mult, deja majoritatea analiştilor se aşteptau la o scădere şi mai mare de 0,5 puncte. "Nu pot exclude posibilitatea ca dobânda-cheie să fie coborâtă şi mai mult", a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, citat de AFP. Este de aşteptat ca şi băncile din România să scadă ratele la credite având în vedere semnalul pe care Banca Central Europeană îl transmite în piaţă pentru încurajarea creditării.

×
Subiecte în articol: economic