x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

04 Apr 2009   •   00:00
MUNCĂ PERFORMANTĂ
Patronii de companii din toată lumea au fost păcăliţi ani la rând cu softurile de supraveghere a angajaţilor. Aceasta este singura concluzie care se poate trage după ce un studiu recent arată că, departe de a aduce prejudicii firmelor, navigarea pe internet a angajaţilor contribuie la îm­bunătăţirea producţiei. Specialiştii de la Universitatea din Melbourne, Austra­lia, arată că angajaţii care folosesc internetul în scopuri personale la locul de muncă, accesând YouTube sau Facebook, sunt cu circa 9% mai productivi decât cei­lalţi. Brent Coker, autorul studiului, sus­ţine că accesarea internetului pentru re­laxare îi ajută pe angajaţi să se concentreze.

CREŞTE LEUL
Banca Naţională a României (BNR) a afişat ieri un curs de 4,1893 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele trei luni. Banca centrală a publicat o rată sub cea de joi 8 ianuarie, când cursul de referinţă s-a situat la 4,1385 lei/euro. Comparativ cu paritatea calculată de BNR în ziua anterioară, de 4,2198 lei/euro, rata de vineri a coborât cu 3,05 bani. Moneda naţională s-a apreciat faţă de euro şi în a doua parte a zilei, pe fondul vânzărilor de euro realizate de jucători în scopul marcării profiturilor, cursul coborând la un minimum de 4,17 lei/euro, iar la închidere cotaţiile din piaţa interbancară se situau la 4,1750-4,1770 lei/euro.

SCAD GARANŢIILE
Guvernul va limita garanţiile de stat acordate pentru finanţarea proiectelor prioritare pentru economia româ­neas­că în anul 2009 la 6 miliarde de lei. "Limita valorică a garanţiilor de stat pentru anul 2009, în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă privind datoria publică nr. 64/2007, se stabileşte în sumă de 6 mi­­­liarde de lei", au declarat surse guver­na­men­tale. Pentru garanţiile de stat emi­se în valută, conversia se va efectua la cursul de schimb valabil pentru data semnării contractului de împrumut. Garanţiile de stat se vor acorda în special pentru finan­ţarea proiectelor prioritare pentru econo­mie cum ar fi infrastructura.

×
Subiecte în articol: economic