x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

06 Apr 2009   •   00:00
IEFTINIRI
Preţurile la gazele naturale vor scădea cu 3% începând cu 1 mai, a anunţat premierul Emil Boc. "ANRE a reuşit să ia o de­cizie foarte importantă, de a scădea pre­ţul la gaz cu 3% de la 1 mai. M-a informat preşedintele Agenţiei că, în urma ana­lizei pe care au făcut-o, există această posibilitate ca de la 1 mai să scadă preţul gazului cu 3%", a spus Boc. Preşedintele ANRE, Petru Lificiu, declarase că preţu­rile gazelor ar fi putut fi scă­zute cu până la 3% la 1 aprilie, dar in­stituţia a decis să le menţină pentru a per­mite distribuitorilor să îşi recupereze o serie de pierderi înre­gistrate în 2008. El a fost chemat la Guvern pentru explicaţii. (F.Z.)

CREDITE
Creditarea va creşte, cel mai probabil, într-un ritm anual mult mai normal, de 10%-15%, faţă de nivelurile de peste 40% înregistrate în perioada 2007-2008, a de­clarat Răzvan Munteanu, vicepre­şe­dintele Diviziei Retail a Raiffeisen Bank. "Acordul de finanţare externă are deja un efect direct asu­pra percepţiei de risc faţă de România. Pasul firesc care urmează este reducerea costului de finanţare ex­ternă, ceea ce poa­te conduce la costuri de creditare mai mici. Cu siguranţă însă nu ne vom mai întoarce la exuberanţa din 2007-2008", a ex­pli­cat el. Banca a decis să scadă cu 3%-4% do­bânzile la creditele noi în lei sau în euro. (F.Z.)

SCAD REZERVELE

Rezervele internaţionale nete ale BNR vor putea să scadă în acest an cu maximum 9 miliarde de euro, faţă de nivelul de 25,53 miliarde de euro calculat pentru finele lui 2008. Acordul cu FMI stabileşte şi limite trimestriale pentru re­ducerea rezervelor. Fondul este de acord cu o eventuală reducere a rezervelor in­ternaţionale nete de cel mult 7,6 miliarde de euro până la jumătatea anului.
Pentru luna septembrie, limita este de 8,72 miliarde de euro, iar pentru finele anului a fost fixată la 9 miliarde de euro. FMI a stabilit că rezervele internaţionale nete pot fi reduse cu doar 500 de mi­lioane de euro în 2010.

×
Subiecte în articol: economic