x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

07 Apr 2009   •   00:00

7 aprilie 2009



COMERŢ
România a înregistrat în februarie cel mai accentuat ritm de scădere a comerţului de retail din UE. Românii au cumpărat mult mai puţin în februarie decât în celelalte luni, uitând de vremurile în care făceau shopping chiar şi pe datorie. Criza financiară a făcut ca încasările comercianţilor să scadă cel mai mult în România, faţă de celelalte ţări din UE. România a înregistrat în februarie cel mai accentuat ritm de scădere a volumului comerţului de retail din UE, de 7,9%, comparativ cu luna precedentă, potrivit Eurostat. Din cele 17 state UE, comerţul a crescut în februarie doar în Polonia (0,5%).

LEUL, VEDETA REGIUNII
Moneda naţională s-a apreciat cu 3,44 bani în raport cu euro şi cursul de referinţă a ajuns la 4,1549 lei/euro, minimul ultimelor trei luni. După aflarea veştii că România va lua bani de la FMI, leul a urmat o tendinţă constantă de apreciere. Din data de 23 martie şi până ieri, cursul de referinţă a coborât de la 4,2950 lei/euro, leul s-a apreciat cu 14 bani (3,26%). Leul a urmat tendinţa regiunii, însă a înregistrat cea mai mare apreciere. Forintul s-a apreciat de la 296,70 la 291,50 unităţi/euro, în timp ce zlotul a urmat o tendinţă generală de apreciere, de la 4,4560 la 4,3980 zloţi/euro. (Daniela Ivan)

SALARII LA MEC
Salariile angajaţilor din companiile subordonate Ministerului Economiei vor creşte cu 5% în acest an. Angajaţii celor 39 de companii unde Ministerul Economiei este acţionar majoritar sau unic vor beneficia în acest an de creşteri salariale cu aproximativ 5%, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern privind bugetele acestor societăţi pentru anul 2009. Cheltuielile cu salariile s-au determinat avându-se în vedere respectarea corelaţiei dintre creşterea productivităţii muncii şi cea a câştigului salarial în condiţiile reducerii cheltuielii la 1.000 lei", se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern.

×
Subiecte în articol: economic