10 aprilie 2009
ELECTRICITATE
Toate companiile producătoare de electricitate din subordinea Ministerului Economiei (ME) sunt obligate să vândă cantităţile disponibile prin bursa OPCOM. Până acum doar Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi Complexurile Turceni, Rovinari şi Craiova erau obligate să vândă energia disponibilă prin OPCOM. Potrivit unui Ordin semnat de Adriean Videanu, RAAN, Termoelectrica, Electrocentrale Bucureşti, Galaţi şi Deva şi Uzina Termoelectrică Midia trebuie să vândă prin OPCOM. Ordinul nu se aplică electricităţii vândute în regim reglementat, celei vândute pe piaţa de echilibrare şi cantităţilor aferente contractelor în derulare.
VACANŢĂ
Tichetele de vacanţă sunt disponibile pe piaţă începând de ieri, iar companiile interesate le pot achiziţiona de la unităţile emitente, a spus Elena Udrea, ministrul Turismului. Instituţiile din sectorul bugetar pot emite tichete de vacanţă, cu valori nominale de 10, 20, 30, 40 şi 50 de lei, urmând să plătească unităţilor afiliate cu care au încheiat contracte pentru decontarea tichetelor de vacanţă contravaloarea acestora, după prestarea serviciilor de turism. Suma care poate fi acordată salariaţilor sub formă de tichete de vacanţă este contravaloarea a şase salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, în decursul unui an fiscal. (E.S.)
RCA
De la 1 iulie, accidentele uşoare pot fi soluţionate pe cale amiabilă, potrivit Protocolului de colaborare semnat ieri de companiile de asigurare care vând poliţe RCA. "Semnarea Protocolului dovedeşte că asigurătorii sunt pregătiţi pentru aplicarea procedurii de constatare amiabilă şi că data de 1 iulie 2009, anunţată de CSA ca termen de intrare în vigoare a normelor, va fi respectată. România se aliniază practicilor din statele europene", a declarat Angela Toncescu, preşedintele CSA. Metoda simplifică procedurile de recuperare a prejudiciilor în cazul accidentelor din care au rezultat numai pagube materiale. (E.S.)
SINDICATE
FSS Metarom, afiliată la CNS "Cartel Alfa", lansează un apel către puterea politică din România, pe care o acuză de apatie şi lipsă de preocupare faţă de situaţia economică ce se agravează pe zi ce trece. "Pentru a evita un dezastru social şi economic în metalurgie, statul trebuie să se implice. Factorii guvernamentali nu au intervenit cu nimic pentru a obliga investitorii să-şi respecte angajamentele asumate", se arată într-un comunicat al Metarom. Sindicaliştii spun că neimplicarea statului duce la reducerile permanente de personal, la închiderea capacităţii de producţie, la salarizarea mizerabilă şi la investiţii irelevante. (D.C.)
Citește pe Antena3.ro