x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

18 Iun 2009   •   00:00

18 iunie 2009



CARD CU MILE DE ZBOR
UniCredit Ţiriac Bank şi Miles & More au lansat în România un produs premium destinat persoanelor fizice care călătoresc frecvent. Emis sub sigla MasterCard, cardul de credit Gold Miles & More oferă deţinătorilor posibilitatea să acumuleze mile de zbor premium prin utilizarea la cumpărături a cardului. Ca membri şi în programul Miles & More, utilizatorii cardurilor de credit vor acumula mile călătorind cu Lufthansa şi companiile aeriene partenere, la cazarea în hotelurile partenere sau la închirierea unei maşini.

SCADE DEFICITUL
Balanţa de plăţi a înregistrat după primele patru luni un deficit de cont curent de 1,182 miliarde de euro, în scădere cu 78,9% faţă de perioada similară din 2008. Scăderea este mai puţin accentuată faţă de primul trimestru, când a fost de 82%, potrivit BNR. După primele patru luni, deficitul balanţei comerciale a însumat 1,97 miliarde de euro, în scădere cu 66,5% faţă de perioada ianuarie-aprilie 2008, când schimburile externe de mărfuri aveau un minus pentru România de peste 5,87 miliarde de euro. Deficitul contului curent în ianuarie-aprilie a fost finanţat integral prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, de 2,05 miliarde de euro, faţă de 3,695 miliarde de euro în primele patru luni ale anului trecut.

"PRIMA CASĂ"
Prin programul "Prima Casă" statul va garanta şi creditele pentru construcţia unei case sau achiziţionarea uneia în construcţie. Executivul a modificat ieri Normele de aplicare ale "Primei Case", astfel încât programul să nu mai fie doar pentru locuinţe terminate şi înscrise în Cartea Funciară, ci şi pentru cele care se vor construi. Numai că de program nu se vor putea bucura şi cei care vor să-şi facă locuinţa în regie proprie. Motivul: normele prevăd că, în cazul caselor în construcţie sau în proiect, solicitantul are la dispoziţie 18 luni să finalizeze casa şi abia  apoi primeşte creditul de la bancă pentru a plăti constructorul. Practic, modificarea este dedicată salvării marilor dezvoltatori imobiliari.

×
Subiecte în articol: economic