x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

03 Iul 2009   •   00:00

3 iulie 2009



DACIA, CĂT AUDI
Înmatriculările de autovehicule noi sub mărcile Renault şi Dacia în Germania au crescut cu 96,9% în iunie, faţă de iunie 2008, la 27.613 unităţi. Cota de piaţă a Renault şi Dacia a fost de 6,5% în iunie plasând grupul francez pe poziţia a şasea în topul vânzărilor auto, la egalitate cu vânzările Audi. La şase luni, înmatriculările Renault şi Dacia au crescut cu 47,6%, comparativ cu perioada ianuarie-iunie 2008, la 115.961 unităţi, faţă de un avans de 26,1% al pieţei germane, care a ajuns la 2,06 milioane de autovehicule. VW a raportat cele mai mari vânzări cu 93.118 autovehicule vândute, în creştere cu 52,1% şi o cotă de piaţă de 21,8%.

PRIMA CASĂ
Condiţiile de finanţare solicitate de Ministerul Finanţor în Programul Prima Casă pot fi îndeplinite de bănci numai dacă accesează linii de finanţare mari şi la costuri reduse de la acţionari, băncile-mamă. "Dacă ne uităm la costurile actuale ale resurselor şi la gradul de economisire, nu rezultă soluţii pentru finanţare cu dobânzi de 5%-6%. În absenţa unor finanţări de nivel mare şi costuri mici, pe care numai acţionarii pot să le furnizeze, nu vedeam viabil un asemenea program. Interesul există, deci există şi asemenea resurse", a afirmat Ion Drăgulin, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR.

DISPONIBILIZĂRI
Perioada în care companiile de stat pot acorda plăţi compensatorii persoanelor disponibilizate prin concedieri colective a fost prelungit până la 31 decembrie 2012. Termenele inţiale erau decembrie 2008, în cazul unor societăţi, şi 2010, în cazul altora. "Societăţile care pot efectua concedieri colective, precum şi numărul de salariaţi care urmează sa fie disponibilizaţi se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, numai în condiţiile în care au un program de restructurare sau reorganizare aprobat astfel încât concedierea colectivă să nu depăşească termenul de 31 decembrie 2012 pentru persoanele concediate", potrivit unei OUG.

×
Subiecte în articol: economic