x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

10 Iul 2009   •   00:00

10 iulie 2009



"PRIMA CASĂ"
Comisia Europeană a cerut autorităţilor române informaţii referitoare la programul "Prima Casă", a declarat pur­tă­torul de cuvânt al CE, Jonathan Todd. "CE a cerut recent autorităţilor române informaţii referitoare la acest program, dar nu vă pot da detalii deoarece vorbim despre un stadiu preliminar. Nu în­seam­nă că există vreo problemă. Este ceva de rutină", a spus Todd. La rândul său, premierul Emil Boc a opinat că programul se încadrează în normele impuse de UE. "Ne încadrăm în toate normele Uniunii Europene, utilizând sistemul garanţiilor de stat, aşa cum sunt ele prevăzute în Legea bugetului de stat", a declarat Boc.

PRIMUL SILOZ
Dobânzile la creditele pentru agricultori, garantate prin certificate de depo­zit, nu vor diferi mult faţă de cele din Programului "Prima Casă". "Fac referire la «Prima Casă». Aţi văzut că în momentul în care avem garanţia statului, cu totul şi cu totul altfel se pun problemele legate de dobânzi. Dacă BNR ne indică un anumit grad de acoperire a acestor garanţii, ne vom pronunţa şi noi", a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea. El a mai adăugat că deocamdată rolul băncilor este de observatori, pentru că urmează să fie stabilite normele tehnice, modul în care vor fi autorizate şi licenţiate silozurile.

IMPOZITUL MINIM
Numărul persoanelor fizice autorizate (PFA) a crescut cu 32,6%, ca urmare a introducerii impozitului minim. "Această creştere s-a datorat, în principal, introducerii impozitului minim, pentru că multe firme s-au închis, preferând să devină persoane fizice autorizate. Este mult mai convenabil şi pentru ei (PFA-uri - n.r.), dar şi pentru noi, pentru că astfel se reduce evaziunea", a declarat Graţiela Iordache, secretar de stat în Ministerul de Finanţe. Pe de altă parte, numărul de înmatriculări în perioada ianuarie-mai a fost de 54.225, în scădere cu 12% faţă de 66.124 firme în perioada similară a anului trecut.

×
Subiecte în articol: economic