x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

18 Iul 2009   •   00:00

18 iulie 2009



SPRIJIN FINANCIAR
Consiliul Concurenţei a avizat sprijin financiar de 4,8 miliarde de euro pentru Ford, Oltchim şi producerea de energie în cogenerare. Măsurile de sprijin a combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea, deţinut de stat, în valoare de 1,97 miliarde de lei (464,1 milioane de euro), vizează aprobarea conversiei în acţiuni a creanţei deţinute de fostul acţionar majoritar al combinatului, AVAS, şi garanţiile pe care le va acorda Ministerul Finanţelor. În cazul Ford România, Finanţele vor să acorde garanţii de 80% din valoarea unui credit pe care compania americană îl va contracta de la BEI, în vederea realizării programului de investiţii.

IMOBILIAR
Dezvoltatorii participanţi la un târg pentru "Prima Casă" sunt optimişti privind evoluţia vânzărilor. "Cred că programul va ajuta vânzările sau le va da un pic de energie, pentru a ieşi din situaţia inertă în care s-au aflat. (...) Sunt convinsă că acest târg va aduce încasări companiei, prin contractele pe care le vom finaliza ulterior", a spus Andra Turtoi, manager de vânzări la una dintre firmele prezente. Dezvoltatorii şi-au adoptat ofertele, astfel că preţurile garsonierelor pornesc de la 19.000 de euro, ale apartamentelor cu două camere de la 44.000 de euro şi ale celor cu trei camere de la 48.000 de euro.

FONDURI DE VÂNĂTOARE
Ministerul Agriculturii organizează luni şi marţi licitaţii pentru atribuirea dreptului de gestionare a 41 de fonduri de vânătoare, inclusiv cel de la Balc. Licitaţiile vor porni de la tarife cuprinse între 12 euro pentru 13.039 metri pătraţi din Neamţ şi 3.819 euro pentru Balc. Ion Ţiriac a renunţat la fondul de la Balc după ce tariful de gestionare a crescut foarte mult, începând cu 15 mai. Ţiriac plătea circa 20.000 euro pe an, însă după modificarea legislaţiei taxa ar fi depăşit 300.000 de euro. Noul tarif s-ar fi calculat prin multiplicarea unei sume fixe (3.819 euro) cu 81, numărul de paşi de licitaţie la procedura din 2005. (Z.F.)

×
Subiecte în articol: economic