12 august 2010
DISPONIBILIZĂRI LA TRANSPORTURIMinisterul Transporturilor vrea să disponibilizeze 12.800 de angajaţi din sectorul feroviar până la sfârşitul lunii septembrie, potrivit Mediafax. Astfel, cei mai mulţi disponibilizaţi vor fi la CFR Marfă, respectiv 5.000 de angajaţi, urmată de CFR Călători, cu 3.900 de salariaţi, CFR SA, cu 2.900, şi Electrificare CFR, cu 1.000. În perioada martie-aprilie, MTI a mai disponibilizat 10.361 de persoane. Acestea vor primi, pe lângă indemnizaţia de şomaj, o sumă de două ori mai mare decât salariul mediu net pe economie, la care se adaugă un venit lunar de completare pentru o perioadă de 12-15 luni.
PREŢURILE AU CRESCUT CU 2,58%
Ţigările, legumele, energia electrică, gazul, apa, canalizarea, telefonul şi călătoriile cu trenul au înregistrat cele mai semnificative scumpiri luna trecută, comparativ cu luna iunie, ceea ce a determinat creşterea inflaţiei cu 2,58%, potrivit INS. Pe componente, creşterea preţurilor din iulie a fost determinată în mare parte de mărfurile nealimentare, care au urcat cu 3,1% faţă de luna precedentă, şi servicii, unde s-a operat o majorare de 2,6%. Preţurile mărfurilor alimentare au urcat cu 1,9%. Astfel, fructele s-au scumpit cu 6,6%, urmând tariful la ulei, slănină şi grăsimi, cu 3,29%, pâine şi produse de franzelărie, cu 2,5%, şi băuturi alcoolice, cu 2,44%.
FORD FACE ANGAJĂRI ÎN 2011
Ford menţine angajamentul de a investi în uzina de la Craiova peste 675 milioane de euro, urmând ca numărul salariaţilor de la Automobile Craiova să se dubleze în următorii ani, au declarat reprezentanţii grupului american în discuţia de ieri cu premierul Emil Boc. "Intenţia noastră este ca la fabrica de la Craiova să ajungem de la 3.500 de angajaţi, cât sunt în prezent, la 7.000 în anii care urmează", a spus John Fleming, preşedinte pentru producţie şi relaţii privind aspectele de muncă în cadrul Ford Motor Company. Surse implicate în negocierile cu Ford au declarat pentru Mediafax că grupul a cerut prelungirea cu un an a termenelor contractuale privind investiţiile.
INVESTIŢII STRĂINE ÎN PICAJ
Investiţiile străine directe au scăzut cu 29% în primul semestru, la 1,838 miliarde de euro, ca urmare a reducerii de aproape trei ori a valorii creditelor intra-grup, la 430 milioane de euro, iar participaţiile la capital, inclusiv profitul reinvestit, au urcat cu 2,1%, la 1,408 miliarde de euro. În primele şase luni, investiţiile au finanţat în proporţie de 50% deficitul de cont curent, de 2,865 miliarde de euro, potrivit datelor publicate ieri de Banca Naţională a României (BNR). Anul trecut, investiţiile străine directe au scăzut la 4,89 miliarde de euro, jumătate din valoarea înregistrată în 2008, acoperind în proporţie de 96,9% deficitul de cont curent.