La 1,44 milioane euro s-a ridicat, in octombrie, diferenta dintre cumpararile si vanzarile de actiuni ale strainilor la Bursa Electronica Rasdaq. Desi mult mai putini decat cei proveniti din alte surse, si acestia sunt bani "forte" care au ramas in tara si au contribuit la aprecierea leului.
ADRIAN N. IONESCU
NEGOCIERI. Andrei Siminel, presedintele Rasdaq (stanga) si Sergiu Oprescu, presedintele comitetului BVB,
au pus la punct detaliile fuziunii celor doua burse |
Potrivit statisticilor oficiale, investitorii nerezidenti in actiunile companiilor listate la Bursa Electronica Rasdaq (BER) au cumparat in octombrie de 2,29 milioane euro si au vandut de numai 0,85 milioane euro, inversand astfel situatia din luna septembrie, cand vanzarile au fost superioare cumpararilor.
VIZIBILITATE SI PUTERE. Oficialii atrag atentia ca roadele mai bune ale lunii trecute s-au obtinut si ca rezultat al transferului zecilor de societati emitente de actiuni din sistemul de tranzactionare al BER in cel al Bursei de Valori Bucuresti (BVB). "Emitentii de la Rasdaq au devenit astfel mult mai vizibili, iar volumul tranzactiilor a sporit considerabil", a observat recent Siminel Andrei, presedintele Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare, ai carei membri sunt actionarii BER.
Transferul tranzactionarii companiilor listate la Rasdaq pe sistemul BVB face parte din componenta tehnica a procesului de fuzionare a celor doua burse, la randul sau parte a unui program mai amplu de dezvoltare a pietei de capital romanesti. "Poate ca nu vom reusi prea curand sa concuram cu bursele din Budapesta, Praga sau Varsovia, dar Bursa de Valori Bucuresti poate deveni o putere regionala", a adaugat Andrei.
Specialistii considera ca o bursa puternica este in masura sa atraga investitii straine considerabile, inclusiv prin initierea unor oferte publice de actiuni ale societatilor cu capital strain de "tip inchis", adica necotate la bursa.
Citește pe Antena3.ro