x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Strainii relanseaza exporturile romanesti

Strainii relanseaza exporturile romanesti

24 Apr 2004   •   00:00

Dacia X90, ARO Cross Lander, rulmentii grei de la Timken sau anvelopele produse sub emblema Michelin sunt doar cateva din produsele prin exporturile carora autoritatile spera sa redreseze balanta comerciala.

Romania tinteste in acest an pietele tarilor din Orientul Mijlociu si ale Americii de Sud, potrivit Strategiei de promovare a exporturilor pe 2004, elaborata de Departamentul de Comert Exterior din cadrul Ministerului Economiei si Comertului. Un prim pas a fost facut de autoritatile de la Bucuresti prin identificarea produsele romanesti care au cele mai mari sanse sa poata fi exportate in aceste regiuni. Cerere exista mai ales in tari ca Egipt, Yemen, Irak, Liban, Iordania si Sudan pentru produse agoalimentare, masini si utilaje, sticlarie si ceramica si altele. La acestea ar urma sa se adauge produsele cu o valoare de piata mare, precum si cele produse de companiile internationale care detin unitati de productie in Romania.

ENERGIE. Firmele romanesti sunt incurajate pentru a participa la realizarea unor proiecte energetice in centrul si vestul Chinei, precum si a unor proiecte legate de Jocurile Olimpice din 2008 si Expozitia Mondiala din 2010. De asemenea, autoritatile incearca sa puna accent pe dezvoltarea exporturilor de produse de inalta tehnicitate (componente de telefonie mobila, autoturisme si produse IT). Oferta romanesca de export prevede si introducerea de produse noi (miere de albine, bauturi spirtoase, medicamente, produse cosmetice, produse din piele, contoare de gaz, precum si alte componente pentru turbine de avion, rulmenti speciali, mic mobilier si bijuterii) pentru a completa oferta existenta in comertul exterior romanesc.

SUBCONTRACTAREA. Companiile din Romania sunt incurajate pentru a-si oferi serviciile in cadrul diferitelor proiecte internationale de reconstructie. Una din tintele vizate in 2004 este cooperarea cu Japonia pentru realizarea unor proiecte din cadrul programului de reconstructie a Irakului, aceasta tara fiind al doilea donator in cadrul acestui program. Totodata, se lucreaza pentru identificarea proiectelor de anvergura ale unor companii statale sau private latino-americane (Petrobras - Brazilia; CVRD - Brazilia; CODELCO - Chile; PETROECUADOR - Ecuador; PDVSA - Venezuela; PEMEX - Mexic) si a surselor de finantare alocate companiilor nationale si/sau multinationale angrenate in realizarea respectivelor investitii, in vederea oferirii de catre firmele romanesti de produse si servicii ca subcontractori ai acestora.

Catalin Budescu

Bani pentru Romania printre gloante si sange

Vazuta ca o sursa importanta de venit pentru firmele romanesti, noua oportunite economica numita Irak face parte in acest moment dintr-o strategie ampla a Ministerului Economiei si Comertului(MEC) pe anul in curs. Scopul declarat reprezinta facilitarea reintrarea firmelor romanesti pe o piata nu de mult traditionala, cu livrari de produse, lucrari sau servicii. Planul vizeaza conlucrarea cu firme de renume din SUA, desemnate de autoritatile americane ca „prime contractors", precum si cu alte firme occidentale care vor obtine contracte importante in Irak. Politica economica a autoritatilor de la Bucuresti tine cont printre altele si de acordarea de facilitati firmelor romanesti care se vor implica in Irak (utilizarea instrumentelor Eximbank vizand garantii pentru export, fonduri guvernamentale de promovare a comertului, utilizarea unei parti a creantelor pentru obiectivele de investitii din Irak si/sau operatiuni in domeniul comertului sau exploatarii petrolului etc.). Programul mai prevede stimularea contactelor cu posibilii parteneri. Una din masuri fiind identificarea posibilelor parteneriate intre companii romanesti (in special cele care au avut o experienta in Irak) si companii americane, occidentale, irakiene sau kuwaitiene/iordaniene care sunt sau se vor implica in realizarea de proiecte economice in Irak.

×
Subiecte în articol: economic produse irak romăneşti