x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Străinii s-au mirat cât de mult suportăm austeritatea

Străinii s-au mirat cât de mult suportăm austeritatea

de Daniel Ionaşcu    |    17 Ian 2012   •   21:00

In vreme ce romanii au luat cu asalt pentru a patra zi consecutiv pietele si centrele oraselor din intrega tara, analistii straini au descoperit cu surprindere ca "mamaliga romaneasca" poate exploda. Daca Jeffrey Franks (foto), seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, felicita autoritatile pentru masurile dure de austeritate, o serie de oficiali straini s-au tot minunat de cat de mult a putut sa indure poporul roman in anii crizei.

Nu mai departe de luna trecuta, la inceputul lui decembrie 2011, Andreas Treichl, seful Erste Bank, declara ca masurile de austeritate luate de Romania au fost "brutale" si de neimaginat pentru state vestice precum Germania sau Franta.

"Masurile care au fost luate de Guvernul Romaniei sunt aproape de neimaginat in Europa de Vest. Isi poate cineva imagina ca in Germania si Franta guvernul sa spuna: «Trebuie sa reducem salariile din sectorul public cu 25%?». Si in acelasi timp sa majoreze singura taxa care loveste pe toata lumea, TVA? Iar asta s-a intamplat fara o singura zi de greva. A fost o masura destul de brutala. Dar nu este una din diferentele dintre Est si Vest faptul ca Estul este o regiune unde oamenii au invatat sa traiasca cu brutalitatea si pot face fata unei crize substantial mai bine decat cei din Vest?", se intreba el. Faptul ca romanii nu s-au manifestat prin proteste stradale, nu inseamna ca situatia nu-i ardea.

Un Eurobarometru din luna noiembrie 2011 arata ca romanii si grecii erau cei mai nemultumiti in privinta masurilor de combatere a saraciei, peste 90% din participanti din cele doua tari afirmand ca nu se face suficient in aceasta privinta.

Cancelarul Angela Merkel spunea tot in decembrie 2011 ca germanii trebuie sa constientizeze sacrificiile facute de populatiile statelor din afara zonei euro, precum romanii si bulgarii, si care contribuie la stabilitatea monedei euro.

×