x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Strainii se fac tarani romani

Strainii se fac tarani romani

16 Apr 2004   •   00:00

Terenurile agricole romanesti au inceput sa atraga tot mai multe societati cu capital strain. In acest moment, aproape 20% din suprafat a concesionata de catre ADS este detinuta de spanioli, libanezi, austrieci si italieni.


Tot mai multi spanioli, libanezi, austrieci si italieni au concesionat terenuri agricole de la Agentia Domeniului Statului. In prezent, aproape 20% din arendasi sunt societati cu capital majoritar strain.

Catalin Budescu

Tot mai multi investitori straini sunt atrasi de afaceri in agricultura romaneasca. Interesul acestora creste o data cu apropierea datei de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Chiar daca nu toata lumea ii priveste cu ochi buni, strainii sunt mai corecti si seriosi decat foarte multe societati autohtone. „Un lucru absolut imbucurator este ca, fata de aceste firme nu exista nici un fel de probleme pentru incasarea redeventei datorate. Acestea platesc intotdeauna la timp si sunt serioase. Pot spune chiar ca sunt mai mai serioase decat societatile romanesti", ne-a declarat directorul general al ADS, Corneliu Popa. „Mai mult, am primit numeroase solicitari din partea acestora pentru cumpararea terenurilor agricole concesionate. ADS nu vinde insa terenuri in acest moment, ci doar le concesioneaza. Pot sa va spun ca intr-un clasament neoficial al nationalitatilor celor care au concesionat terenuri sunt pe primul loc societati cu capital spaniol dupa care urmeaza cele libaneze, austriece si italiene", a precizat Corneliu Popa. Terenurile concesionate de firmele cu capital strain reprezinta in acest moment aproape 100.000 de hectare.

Privatizarea IAS-urilor, incheiata

La infiintarea Agentiei Domeniilor Statului (ADS) in portofoliul acesteia existau un numar de 739 de IAS -uri. Pana in prezent au fost privatizate 282, iar 332 au intrat in lichidare. De asemenea, 90 de societati au fost propuse pentru restructurare, 28 sunt in lichidare administrativa, iar sapte in plin proces de derulare a procedurilor de privatizare (la acestea statul este actionar minoritar).

„In principiu procesul de privatizare a fost incheiat, fiind finalizat in proportie de peste 90%", ne-a declarat directorul general al ADS, Corneliu Popa. Deoarece majoritatea societatilor intrate in lichidare au fost devalorizate de fostii directori, ADS s-a hotarat sa faca sesizari catre organele de control. „In cazul a sapte directori Agentia Domeniilor Statului a inaintat documentatia catre Procuratura si Politie pentru tragerea la raspundere a celor incriminati. Actiunea urmeaza sa continue pentru ca toti cei vinovati de falimentarea cu buna stiinta a societatilor pe care le-au avut in administrare trebuie sa plateasca pagubele provocate", a specificat Corneliu Popa.

Terenuri catre fosti proprietari

Situatia terenurilor detinute de ADS la inceputul acestui an se prezenta astfel: dintr-un total de circa 655.000 de hectare pe care agentia le avea in proprietate, 610.000 de hectare sunt in prezent concesionate si lucrate. O situatie aparte o reprezinta finalizarea retrocedarilor de terenuri catre fostii proprietari care urmeaza sa se incheie in cursul acestui an. Aproximativ 40.000 de hectare vor trece din proprietatea ADS in aceea a unor fosti proprietari. Rezilierea contractelor de concesionare a diferitelor societati cu care ADS avea contracte a adus inapoi la agentie circa 45.000 hectare. Acestea sunt in acest moment in curs de concesionare catre alte societati.

Peste 260 miliarde de lei

Pana acum, ADS a incasat pe anul in curs aproximativ 40% din totalul redeventei calculate a fi primita de la cei care au concesionat terenuri adica peste 260 miliarde de lei. „Estimam ca pana la sfarsitul anului, ADS va reusi sa incaseze circa 85% din totalul redeventei preconizate pe 2004", a declarat Corneliu Popa. Pe anul trecut au fost virate la bugetul de stat peste 670 miliarde de lei (83% din redeventa preconizata a fi incasata), fiind cel mai mare suma de la infiintarea Agentiei Domeniilor Statului.


Strainii vor sa faca agricultura ecologica

Italienii, germanii si spaniolii vor sa cumpere terenuri agricole in Romania. Aceasta cerere a aparut imediat dupa votarea noii Constitutii, care permite si strainilor sa detina terenuri. Reprezentantii agentiilor imobiliare spun ca s-au trezit cu o avalansa de solicitari din partea unor cetateni straini pentru mari suprafete agricole. „Se cauta minimum o suta de hectare care trebuie sa fie intr-un singur loc. Dar am cerere si pentru 1.000 de hectare in judetul Calarasi si chiar pentru 50.000 in Timis", spune Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). Acest interes brusc al europenilor pentru terenurile agricole din Romania nu este deloc intamplator. Pe de o parte, potrivit noii Constitutii orice strain poate sa-si cumpere cat teren doreste in Romania, iar pe de alta parte, suprafetele agricole sunt de cel putin cinci ori mai ieftine decat in Europa Occidentala. (Daniela Ivan)

×
Subiecte în articol: economic hectare terenuri