ECONOMIC/BUSINESS
Operatorii pietei de capital spun ca la originea caderii indicatorilor bursieri au fost declaratiile guvernamentale confuze privind inzecirea impozitului pe castigurile din tranzactii. Bursa si-a revenit ieri din socul provocat de valurile de vanzari de actiuni de miercuri, dar ramane vulnerabila la diletantismul autoritatilor.
Indicii Bursei au recuperat din pierderile caderilor anterioare ale preturilor actiunilor. Miercuri, panica vanzarilor a blocat practic tranzactiile, pana cand Ministerul Finantelor a dat detaliile necesare despre aplicarea impozitului pe castigurile din tranzactii.
ADRIAN N. IONESCU
|
VICTIMA. O bursa moderna, in plina dezvoltare si victima a diletantilor oficiali |
Ieri, la inchidere, indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au recuperat o parte din pierderile din zilele anterioare, cauzate de deciziile Ministerului Finantelor, dar mai ales de modul defectuos in care le-a cumunicat.
Dupa scaderi cumulate de aproape 10%, indicele BET, al celor mai valoroase 10 actiuni listate, a crescut cu 5,43%.
EVOLUTIA. "Cumpararile care au produs cresterile de azi (ieri - n.r.) se datoreaza, in parte, celor care si-au refacut portofoliile, dar si unor noi achizitii care au profitat de nivelul scazut al preturilor", apreciaza Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest. Valoarea tranzactiilor a echivalat cu 19 milioane de euro, 49 din cele 60 de societati tranzactionate inregistrand cresteri de pret. Capitalizarea Bursei, adica valoarea de piata totala a companiilor listate, a crescut la circa 11,8 miliarde de euro, dupa ce scazuse cu peste 670 de milioane, de luni pana miercuri, pana la 11,26 miliarde.
ANUNT INCENDIAR. Miercuri, Ministerul Finantelor a anuntat confuz cresterea la 10% a impozitului pe castigurile din tranzactii si, numai dupa ce Bursa a fost blocata de panica vanzarilor, a explicat ca majorarea se aplica de la 1 aprilie.
Brokerii sunt revoltati, multi investitori inregistrand pierderi. Potrivit oficialilor Bursei, exista circa 10.000 de conturi active ale investitorilor care tranzactioneaza regulat, dintre care peste 2.000 sunt conturi noi deschise in ianuarie.
O defectiune tehnica, survenita "la timp" in sistemul de tranzactionare, a putut salva aparentele, mascand de fapt situatia iminenta in care tranzactiile ar fi trebuit oprite, pentru ca indicele BET ar fi atins variatia maxima permisa de regulament, de - 12%. Multe din actiuni erau deja blocate, avand caderile maxime admise de - 15%.
PIATA NORMALA. "Avem o piata care reactioneaza normal la evenimente, ceea ce este un pas urias inainte", spune Siminel Andrei, presedintele Asociatiei nationale a caselor de brokeraj (ANSVM), adaugand ca "numai pierderea de valoare de miercuri a actiunilor Petrom depaseste de cateva ori totalul taxelor ce ar putea fi percepute in 2005 cu impozitul de 10%".
"Orice actiune a functionarilor care nu ia in calcul efectele potentiale asupra Bursei este extrem de periculoasa", comenteaza Razvan Pasol. "E pacat ca actiunile respective vin de la oameni de la care am avea pretentia ca se pricep", adauga Pasol, facand aluzie la ministrul Finantelor, Ionut Popescu, renumit investitor la Bursa.
Premierul Tariceanu, cunoscut ca om de afaceri, si-a exprimat public priceperea spunand ca "nu trebuie sa vinzi pana nu intelegi ce se intampla". "Nepasare cinica", l-a taxat la randul lui, un broker suparat.
EXPLICATII
|
Finantele au explicat cum se aplica impozitul inzecit pe castiguri: "se insumeaza impozitul de 1%, aplicat diferentei dintre valoarea actiunilor la data de 31 martie 2005 si valoarea lor la data achizitionarii, cu impozitul de 10% aplicat la diferenta dintre valoarea lor la data vanzarii si valoarea acestora la 31 martie 2005".
|
PREMIERUL
|
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat miercuri ca Bursei i se da uneori o importanta mai mare decat ar fi normal. "Am impresia uneori ca Bursei i se da o importanta mult mai mare decat ar fi normal. Nu stiu daca marea majoritate a romanilor sunt interesati de ceea ce se intampla la Bursa", a spus premierul.
|