Numărul companiilor intrate în faliment aproape s-a dublat în primul semestru, la circa 3.700, şi toate semnalele indică o înrăutăţire a situaţiei în ultima parte a anului. Sectorul comercial şi construcţiile conduc în clasamentul insolvenţelor.
Numărul companiilor intrate în faliment aproape s-a dublat în primul semestru, la circa 3.700, şi toate semnalele indică o înrăutăţire a situaţiei în ultima parte a anului. Sectorul comercial şi construcţiile conduc în clasamentul insolvenţelor.
Chiar dacă economia românească nu a fost zguduită de cazuri foarte importante de faliment ca cea americană, numărul companiilor care au dispărut de pe piaţă în primul semestru al anului aproape că s-a dublat comparativ cu 2007, potrivit unei analize întocmite de Coface România. Concret, 3.682 de noi dosare de insolvenţă au fost dechise în primul semestru din 2008, o creştere de 83% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2007.
Topul falimentului
Sectorul comercical îşi păstrează în continuare locul întâi în topul falimentelor, ponderea sa ajungând la 23,62. Practic, 1.770 de companii din comerţul cu amănuntul şi-au încheiat socotelile în primul semestru al anului, principalul motiv fiind în opinia celor de la Coface concurenţa exercitată de marile lanţuri de supermarketuri şi hipermarketuri asupra micilor comercianţi. În comerţul cu ridicata şi distribuţie, sector care s-a situat pe poziţia a doua a topului cu o pondere de 20,03%, s-au înregistrat 1.501 falimente, dar Coface avertizează că “tragedia” abia ar putea începe. “Această piaţă a devenit concentrată în jurul primilor 3 jucători, Altex, Domo şi Flamingo. Există numeroase întârzieri la plată şi lipsă de lichidităţi în rândul celorlalţi jucători de piaţă de retail cu electronice şi electrocasnice. Datorită detaşării liderilor de piaţă, a diversificării ofertelor acestora, a extinderii lanţurilor de magazine, dar şi a încetinirii creşterii pieţei, ne aşteptăm ca în următoarea perioadă să apară noi cazuri de insolvenţă în acest sector”, se apreciază în studiul dat publicităţii. Un alt semnal de îngrijorare îl constituie numărul imens (circa 100) de centre comerciale noi anunţate pentru deschidere. “Este greu de spus câte din aceste proiecte vor fi finalizate, însă aglomerarea de mall-uri în marile oraşe şi competiţia directă dintre acestea (unele construite la o distanţă foarte mică faţă de altele) va determina scăderea rentabilităţii investiţiilor şi chiar ne aşteptăm ca în următorii ani, 2009-2010, să vedem şi primele falimente în acest domeniu”, se arată în studiu.
Construcţiile, bomba cu ceas
Cu toate că sunt doar pe locul al treilea, construcţiile constituie sectorul cel mai riscant pe viitor în opinia specialiştilor Coface. Aceştia îl descriu ca fiind supraîncălzit şi se aşteaptă ca acest lucru să conducă la înrăutăţirea comportamentului de plată al companiilor din domeniu. 822 de firme din construcţii se aflau în diverse faze ale procedurii de insolvenţă în primul semestru al lui 2008, reprezentând circa 11% din totalul falimentelor, faţă de 7,5% în decembrie 2007, dar situaţia s-ar putea complica. Reacţiile în lanţ generate de criza de lichiditate crescândă, lipsa forţei de muncă, creşterea salariilor, dar şi creşterea preţurilor la materialele de construcţii, în special ciment şi oţel sunt doar câteva dintre motivele care ar putea conduce la “explozia” sectorului. Pe poziţia a cincea a topului a urcat domeniul transporturilor, grav afectat de creşterea preţurilor la combustibili, iar slaba competitivitate, lipsa personalului calificat şi managementul defectuos “minează” sectorul hotelurilor şi restaurantelor.
Bucureşti vs Timiş
Chiar dacă pe prima poziţie se situează tot Bucureştiul, Coface consideră că distribuţia teritorială a cazurilor de faliment s-a schimbat destul de mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007. “Decalajul dintre locurile unu şi doi în topul pe judeţe s-a redus destul de mult. Astfel, pe primul loc se plasează tot Bucureştiul, cu un număr total de 971 de cazuri, iar pe poziţia a doua judeţul Timiş, cu 741 de dosare aflate pe rol. Având în vedere această evoluţie, ne putem aştepta ca în curând Bucureştiul să fie devansat în topul falimentelor de alte judeţe. Numărul de dosare de insolvenţă deschise în judeţul Timiş în prima jumătate a anului 2008 a crescut cu 114% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, se arată în studiul Coface. Locul al treilea este ocupat de judeţul Vrancea, care a urcat 16 poziţii în acest top.Citește pe Antena3.ro