Aproape 24 de trilioane de euro se afla in mainile sau, dupa caz, conturile bancare sau investitiile a 7,7 milioane de oameni.
Ei sunt bogatasii acestei planete, iar numarul lor a crescut in anul 2003 fata de anul precedent, potrivit rezultatelor unui studiu al faimoasei corporatii Merrill Lynch, realizat alaturi de firma de consultanta Capgemini. Conturile acestor oameni se rotunjesc de la an la an cu circa 7%. In acest ritm, apreciaza cercetatorii citati, averile lor vor totaliza, in 2008, nu mai putin de 33 de trilioane de euro. Cei mai “amarati“ milionari (sau aproape milionari) ai lumii detin averi de cel putin 850.000 de euro. Ei sunt in numar de jumatate de milion, dupa estimarile Merrill Lynch, care le-a evaluat cu atentie proprietatile.TOT BILL GATES. Cat despre cei mai instariti oameni ai lumii, in clasmentul intocmit in baza datelor financiare de la sfarsitul anului trecut conduce proprietarul companiei Microsoft, Bill Gates. Averea lui se ridica la 37 de miliarde de euro. Pe locul al doilea se situeaza nu mai putin celebrul investitor american Warren Buffet, cu 35,6 miliarde de euro. Buffet a decis anul acesta sa investeasca o parte din colosala sa avere in campania electorala a candidatului democrat la Casa Alba, John Kerry. Al treilea bogatas al lumii este germanul Karl Albrecht, supranumit “regele vanzarilor cu amanuntul“. El detine aproape 20 de miliarde de euro, destul de mult in urma celor doi americani. Albrecht este urmat de printul saudit Alwalid Ben Talal Alsaud, mai “sarac“ cu circa doua miliarde de euro.
MAI SLAB IN EUROPA. O crestere importanta se anunta in randul investitorilor din SUA, India si China. Cercetarea arata ca europenii au putine sanse sa “creasca“ miliardari, din cauza impozitelor mari, care limiteaza posibilitatea de a acumula averi importante. Studiul analizeaza si principalele operatiuni financiare facute de miliardarii lumii in ultimii ani. Din cauza unei piete adesea instabile, bogatasii s-au concentrat asupra operatiunilor cu risc scazut, a conservarii averilor, a transferurilor si a fondurilor pentru retragerea din afaceri. Prioritare in calculele lor sau, mai precis, ale contabililor lor au fost si posibilitatile de iesire cat mai in avantaj in sistemul de impozitare. (Irina Cristea)
Citește pe Antena3.ro