x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie SUA luptă împotriva falimentului. Mâine expiră termenul pentru creşterea îndatorării

SUA luptă împotriva falimentului. Mâine expiră termenul pentru creşterea îndatorării

de Daniel Ionaşcu    |    31 Iul 2011   •   21:00
SUA luptă împotriva falimentului. Mâine expiră termenul pentru creşterea îndatorării

Americanii incearca din rasputeri sa evite intrarea in incapacitate de plata printr-o intelegere de ultim moment care sa ridice plafonul de indatorare al SUA cu inca 2,8 trilioane de dolari, scrie Reuters.

Timp de o saptamana presedintele Barack Obama si partidele Re­pu­bli­can si Democrat nu s-au inteles asupra modului in care sa rezolve problema datoriei publice, ajunse la 14,3 trilioane de dolari. Spectrul unei noi recesiuni prelungite planeaza din nou asupra intregii lumi, dupa ce SUA va ramane fara bani pe 2 august, iar termenul se apropie periculos de repede.

Totusi perspectivele unei inte­le­geri au aparut dupa ce liderii Republicani si Democrati au redes­chis discutiile cu Casa Alba si s-au exprimat optimisti in gasirea unei solutii pentru deblocarea situatiei.

In cazul in care SUA vor ajunge in situatia de a nu-si mai plati datoriile am avea din nou un dezastru economic general pe planeta, ca cel de dupa falimentul Lehman Brothers din 15 septembrie 2008.

Potrivit unei note a bancii elvetiene Credit Suisse, citata vineri de CNBC, intrarea SUA in incetare de plati ar duce la o scadere a eco­no­miei americane cu 5% si o cadere a bursei de la New York cu 30%.

Echipa de analisti a Credit Suisse considera ca exista o probabilitate de 50% pentru o retrogradare a ratingului SUA.
O reducere de un trilion de dolari a fost convenita de majoritatea parlamentarilor din Congres, iar un comitet special al acestuia va recomanda reduceri de inca 1,8 trilioane de dolari. De asemenea, o serie automata de masuri vor fi implementate pentru reduceri de cheltuieli in cazul in care Congresul nu va ajunge sa le voteze, potrivit unei surse citate de Reuters. Certurile politice asupra modului de reducere a deficitului au adus SUA in situatia de a fi pe punctul sa isi piarda ratingul AAA. O scadere a acestuia ar forta investitorii sa "fuga" de dolar si obligatiunile americane, ceea ce va duce la cres­terea dobanzilor pentru populatie sau companii, amenintand si asa fragila revenire a economiei americane. O intrare in incapacitate de plata ar fi prima pentru SUA in istoria sa si ar arunca pietele financiare si economia globala in haos. SUA nu au reusit sa ajunga la datorii zero decat o singura data in istoria sa, in 1835, inaintea Razboiului Civil.

Traderii spun ca bancile centrale din Asia, unii dintre cei mai mari detinatori de dolari din lume, au fost cumparatori activi de monede alternative, precum dolarii din Singapore, Canada, Australia sau Noua Zeelanda. Potrivit New York Times, 4,51 trilioane de dolari din datoria SUA e detinuta de tari straine.

Democratii vor ca povara reducerilor sa fie "balansata" si sa includa si anulari de scutiri de taxe pentru companii, in vreme ce Republicanii se opun oricarei cresteri de taxe. Trezoreria americana deja cauta planuri de siguranta in cazul in care Congresul nu voteaza ridicarea limitei de indatorare in timp util.

×