Rapoartele S&P Global arată că avansul Spaniei şi Italiei în luna martie 2024 a fost peste estimările specialiștilor. Totodată, și sectorul manifacturier din Grecia este în plină expansiune. Performanțele țărilor din sudul Europei au ajutat astfel mediul de afaceri din zona euro să iasă din recesiune, după 10 luni.
"Spania şi Italia au oferit cele mai importante impulsuri, în condiţiile în care ritmurile lor de creştere au accelerat la cel mai puternic nivel din aproape un an", spun analiştii de la Hamburg Commercial Bank.
Contracțiile economice au început la jumătaea anului 2023 în Germania şi Franţa.
Așa se face că state care până de curând erau considerate săracele zonei euro, acum le-au depășit. Motivele se regăsesc în creșterea exporturilor, prețurile mai mici la energie datorită regenerabilelor și dependenței reduse de gazele rusești.
După pandemia de Covid-19 turismul a crescut în sudul continentului, potrivit guvernatorului Băncii Centrale a Greciei, Yannis Stournaras. Darcreşterea economică din regiune se datorează faptului că ţările din sudul Europei "şi-au corectat dezechilibrele, aşa că acum se dezvoltă într-un ritm sănătos, fără dezechilibre macroeconomice", a precizat oficialul elen.
Spania, Portugalia, Grecia
De asemenea, Spania, Portugalia şi Grecia sunt considerate acum cele mai performante economii din zona euro, potrivit BCE.
La polul opus se află bogata Franță, care și-a redus ținta de creștere economică pentru acest an iar deficitul bugetar pe 2023 a depășit estimările.
Totodată, Germania pare a fi în ultima etapă a recesiunii, afectată de scăderea consumului, exporturile modeste și costurile mari cu împrumuturile.
Fondurile Vanguard Asset Management, JPMorgan Asset Management şi Neuberger Berman, au început să cumpere obligaţiuni emise de statele din sudul Europei.
Economia spaniolă înregistreaeză un avânt al exporturilor în mai multe sectoare de activitate. Motivele se regăsesc în prețurile mai mici la combustibili și la forța de muncă, raportat la Germania, Franța, Italia, dar și personal calificat și sistem medical de bună calitate.
Aceste rezultate vin după ce Spania a fost una dintre cele mai afectate țărie europene de criza financiară din 2008.
Și în Portugalia, turismul a generat venituri de 25 de miliarde de euro în 2023, exporturile au crescut 0 textile, automobile și componente auto.
Din 2019, Portugalia este cel mai mare producător european de biciclete.
De asemenea, mulți străini sunt interesați să cumpere proprietăți în această țară, de la apartamente și case, la hoteluri și spații comerciale.
După criza datoriilor din anii 2000, Grecia și-a redobândit ragintul din categoria investment grade în 2023. Turismul a explodat după pandemie, acesta reprezentând circa 25% din PIB. Și numărul autorizaţiilor de construire eliberate anul trecut a crescut cu 56% față de 2019.
Autoritățile elene au vândut 30% din acțiunile Aeroportului Internațional din Atena, fiind cel mai mare IPO din ultimii 20 de ani.