Compania chineza Sinohydro, cu activitati de inginerie si constructii hidroenergetice, este interesata sa participe la realizarea hidrocentralei Tarnita-Lapustesti, investitie de peste un miliard euro, precum si la retehnologizarea hidrocentralei Bicaz.
“Ministrul Economiei, Ariton, a primit, astazi (joi - n.r.), o delegatie a Sinohydro. Compania si-a prezentat interesul pentru a participa la realizarea proiectului hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti, retehnologizarea hidrocentralei Bicaz - Dimitrie Leonida, dar si de alte proiecte in domeniul energiei, realizate in parteneriat public privat', se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
Institutia condusa de ministrul Ion Ariton nu precizeaza daca interesul este pentru investirea de bani sau efectuarea lucrarilor de inginerie ca subcontractor al companiei de proiect. Diferenta dintre cele doua este ca in prima varianta chinezii ar trebui sa vina cu bani de acasa, in vreme ce pentru cea de-a doua varianta vor incasa bani pentru lucrari.
Centrala de acumulare prin pompaj de la Tarnita-Lapustesti, judetul Cluj, va fi pusa in functiune in 2019, dupa o investitie estimata la 1,028 miliarde euro, si va fi realizata de o societate mixta in care compania de stat Hidroelectrica va detine 51% din actiuni.
Initial trebuia data in folosinta in 2017, dar termenul a fost amanat din lipsa de investitori.
Retohnologizarea centralei de la Bicaz, prima unitate hidroenergetica de putere mare construita in Romania, se va derula in perioada 2011-2018, iar investitia se ridica la aproximativ 137 milioane euro.
Reprezentantii companiei chineze s-au intalnit joi si cu conducerea Hidroelectrica.
Sinohydro este o retea de companii de stat din China. Printre proiectele companiei chineze se numara participarea, in calitate de fost contractor general, al celei mai mari hidrocentrale din lume, Three Gorges, care are o putere instalata de 18.400 MW, mai mult decat toate capacitatile de productie a energiei electrice din Romania.
Sinohydro este implicata si in proiecte de arhitectura, energie electrica, imobiliare, cercetare si dezvoltare si design-ul si productia echipamentelor de constructie.
Hidroelectrica opereaza 273 de hidrocentrale si statii de pompare care cumuleaza o putere instalata totala de 6.482 MW.