x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tanasescu deturneaza profitul reinvestit

Tanasescu deturneaza profitul reinvestit

26 Mai 2004   •   00:00

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca Finantele au mutilat intelegerea dintre premier si oamenii de afaceri privind neimpozitarea profitului reinvestit.

DANIELA IVAN

Ministerul Finantelor a decis sa se amestece in treburile interne ale patronilor si sa spuna acestora in ce pot sa investeasca si in ce nu, a declarat Dan Voiculescu, presedintele Partidului Umanist din Romania si membru fondator al AOAR. „Am discutat cu premierul ca tot ce nu se incaseaza ca dividend este profit reinvestit. Orice alta interpretare este ori o pacaleala, ori o neintelegere. Singura obiectie pe care a avut-o premierul a fost ce facem cu iahturile, vilele si masinile de lux. Am raspuns ca parerea mea este ca vila e construita de oameni, aduce bani din TVA si impozite pe salarii, insa daca aceasta este problema tarii, atunci punem virgula si adaugam fara iahturi, vile si masini de lux", a explicat Voiculescu.

Finantele se fac ca nu inteleg

Desi banii pe care-i aduna statul din impozitul pe profit nu depasesc 3% din veniturile bugetului consolidat, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP) spun ca nu pot sa lase firmele sa reinvesteasca profitul in orice doresc. „Asta ar insemna sa avem fiscalitate zero pe impozitul din profit", a spus Maria Manolescu, secretar de stat in MFP. Cu toate astea, Manolescu considera ca firmele trebuie sa aleaga intre amortizarea accelerata si neimpozitarea profitului reinvestit in cadrul acelorasi tipuri de active, respectiv in investitii in utilaje si tehnologie.

Ce e de facut?

Oamenii de afaceri autohtoni nu inteleg ce se intampla. „Am impresia ca glumim la nivel national cu probleme serioase", spune Constantin Bostina, vicepresedintele AOAR. Reprezentantii AOAR vor lua legatura cu patronatele reprezentative pentru a prezenta un punct comun. „Am trimis o scrisoare primului ministru si ministrului Finantelor. Trebuie sa ne lamurim. Fie sa respectam intelegerea asa cum am avut-o, fie sa se iasa in public si sa se anunte oficial ca tot ceea ce am discutat nu se mai respecta", a conchis Voiculescu.

Reducerea fiscalitatii

AOAR cere Guvernului sa promoveze incepand din 2005 o politica fiscala orientata spre dinamizarea mediului de afaceri. Acesta presupune reducerea impozitului pe profit de la 25% la 15%, a CAS-ului pentru angajator de la 24,5%- 29,5% (cat este acum) la 14,5%-19,5%, introducerea unei cote unice de impozitare a venitului de 14%. In plus, legislatia trebuie sa permita deducerea integrala a pierderilor rezultate in urma tranzactionarii prin Bursa Romana de Marfuri a creantelor comerciale cu o vechime mai mare de un an si deducerea integrala a creantelor neincasate cu o vechime mai mare de un an, conditionat de obligatia introducerii lor la tranzactionare prin BRM.
×
Subiecte în articol: economic