x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Targ de vara la Moeciu

Targ de vara la Moeciu

05 Aug 2004   •   00:00

La sfarsit de saptamana, turistii sositi in Moeciu, judetul Brasov, au petrecut cu mici si bere la targul din comuna. Cel mai cautat produs a fost insa turta dulce.

IOHANNA ONACA

Branza in coaja de brad, turta dulce, oua incondeiate si obiecte de arta populara, dar si cele mai frumoase exemplare cabaline si bovine, toate acestea au dat culoare traditionalului "Targ de vara" din comuna brasoveana Moeciu. Organizata in perioada 31 iulie-1 august de Primaria Brasov si de filiala locala a Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), cea de-a XII-a editie a targului i-a adus la Moeciu si pe cunoscutii interpreti de muzica populara Irina Loghin, Ion Dolanescu si Veta Biris.

TRADITIONAL. La intrarea in targ te intampinau vanzatorii de turta dulce, cu tarabele pline ochi de stelute, inimioare sau ciupercute dulci. Se pare ca acesta a fost produsul cel mai cautat, caci aproape fiecare vizitator cumpara o bucata de turta dulce, preturile fiind foarte accesibile: intre 3.000 si 15.000 de lei bucata, in functie de marime si de complexitatea modelului.

Cu toate ca organizatorii si vizitatorii se asteptau la o prezenta mai numeroasa a producatorilor de branza, doar in doua-trei locuri puteai gasi casul afumat sau traditionalul bulz moecian. Pentru un kilogram de cas trebuia sa scoti din buzunar circa 100.000 de lei, iar pentru un bulz pregatit sub ochii tai plateai 40.000 de lei.

Turistii interesati de obiecte de vestimentatie traditionale puteau achizitiona un clop la pretul de 300.000 de lei, chimire si curele din piele, ba chiar si caciuli de blana. Pentru 100.000 de lei puteai cumpara un saculet impodobit cu motive populare, lucrat manual in zona Intorsurii Buzaului. Mesterii populari, imbracati in costume traditionale, si-au prezentat frumoasele oua incondeiate sau impodobite cu margele.

Numarul mesterilor populari a fost insa redus in comparatie cu numarul comerciantilor veniti cu fel de fel de marfuri "la moda": jucarii pentru copii, papuci, nimicuri din plastic, lantisoare, sepci sau tricouri. La mare cautare au fost berea la pahar de plastic, care costa 15.000 de lei, si micii, al caror fum si miros au impanzit tot targul, ademenind vizitatorii inca de la intrare.

"Speram ca la editiile viitoare ponderea produselor traditionale sa fie mai mare", a afirmat Marilena Stoian, presedintele ANTREC. Ea a apreciat amploarea pe care a capatat-o targul de vara de la Moeciu, exprimandu-si speranta ca aceasta manifestare sa atraga in viitor mai multi mesteri populari.

TURISMUL IA AMPLOARE. Zona Bran-Moeciu este vizitata de un numar mare de turisti, mai ales vara si iarna, in aceste perioade remarcandu-se si o crestere a turismului de weekend.

Pensiunile agroturistice de pe valea Moeciului atrag din ce in ce mai multi turisti straini, care revin aici ademeniti de peisajul deosebit, de aerul curat si de produsele naturale cu care sunt serviti de gazde. "Zilele acestea asteptam un grup de francezi, am avut si italieni care au venit la noi", a declarat Mariana Olteanu, proprietar de pensiune. Cei care poposesc in pensiunile de pe valea Moeciului isi pot petrece timpul liber plimbandu-se, vizitand obiectivele turistice din zona (Castelul Bran, Cetatea Rasnovului sau pestera Dambovicioara), s-au parcurgand trasee turistice in Muntii Bucegi si Piatra Craiului.

CAZARE SI MASA

Indiferent daca e targ sau nu, proprietarii de pensiuni din zona Bran-Moeciu isi asteapta turistii tot timpul anului.

Tarifele medii de cazare oscileaza intre 400.000-500.000 lei/camera/ noapte, multe dintre pensiuni avand camere cu grup sanitar propriu. Preturile pentru masa variaza intre 2-3 euro pentru micul dejun (80.000-120.000 de lei) si intre 4-5 euro pentru pranz si cina. Multi dintre proprietarii de pensiuni ofera turistilor produse naturale, din gospodaria proprie: lapte, diverse sortimente de branza, mamaliga, sunculita cu ceapa sau delicioasele dulceturi din fructe de padure.

REABILITAREA DRUMULUI

Turistii care vin la pensiunile din Cheile Gradistei si Moeciu de Sus trebuie sa strabata un drum anevoios, presarat cu gropi. Autoritatile locale au asfaltat soseaua pana la iesirea din Moeciu de Jos si au promis ca pana la toamna drumul va fi reparat pana la Cheile Gradistei, pe o distanta de circa 3 kilometri. "In aceasta toamna vom termina de asfaltat drumul pana la Cheile Gradistei. Ministerul Transporturilor a alocat fonduri pentru acest drum, care, odata reparat, va pune in evidenta aceasta zona turistica", a declarat prefectul judetului Brasov, Otilian Neagoe, cu ocazia Targului de vara.

Acelasi lucru l-a sustinut si Nicu Radulescu, presedintele Autoritatii Nationale de Turism, prezent la targ, care a afirmat ca drumul va fi asfaltat pana la inceputul lunii octombrie, mai ales ca in perioada 8-9 octombrie comuna Moeciu va gazdui "Conferinta Europeana de Turism Rural", la care va participa si secretarul general al Organizatiei Mondiale a Turismului, Francesco Frangialli.

Scrie]i-ne!

Ave]i afaceri b`noase, afaceri ingenioase sau pe care le-a]i nchis pentru c` nu se potriveau stilului de via]` al rom~nilor? Crede]i c` merit` s` afle mai mult` lume de ele? Povesti]i-ne experien]a dumneavoastr`, iar noi o vom spune mai departe cititorilor no[tri (clien]ilor vo[tri). V` a[tept`m mesajele la adresele: victor.ciutacu@jurnalul.ro sau adrian.mihai@jurnalul.ro.
×
Subiecte în articol: economic moeciu