Taxa pentru utilizarea podului de la Feteşti, introdusă de autorităţi la 3 august, încalcă tratatul cu Uniunea Europeană, potrivit reprezentanţilor Federaţiei Operatorilor Români de Transport Rutier (FORT).
"Statul român nu poate să taxeze acest pod, deoarece este parte din autostrada A2 (Autostrada Bucureşti-Cernavodă - n.r.), iar tratatul cu UE stabileşte că România a primit derogare pentru aplicarea vignetei în forma actuală până la taxarea autostrăzilor", se arată într-un comunicat transmis de FORT. Legat de introducerea taxei, Dorina Tiron, Directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi, a spus că a fost respectată legislaţia europeană. "Despre această taxă s-a discutat şi la Uniunea Europeană, care şi-a dat acordul. Exista o posibilitate şi pentru varianta de abonamente, dar UE nu a fost de acord, aşa că am scos-o", a afirmat Tiron.
CUANTUM
Nivelul taxei plătite de şoferi diferă în funcţie de tipul autovehiculului. Astfel, pentru motociclete taxa este de 7 lei, pentru autoturisme este 10 lei şi 35 de lei pentru microbuze şi autovehicule cu masa totală maximă autorizată de sub 12 tone. Pentru cele peste 12 tone taxa a fost stabilită la 47 de lei, iar pentru camioanele cu masa de peste 12 tone şi cu patru axe tariful este de 68 de lei pentru o trecere. Introducerea taxei îi nemulţumeşte şi pe localnicii din Feteşti, deoarece pentru trecerea zilnică o persoană ar trebui să achite lunar peste 500 de lei.
Citește pe Antena3.ro