Taxa pe profit nu face victime doar printre societăţile comerciale care au ca scop... profitul. Ea trebuie să fie plătită şi de societăţile cu activitate în învăţământ, forţate prin Legea învăţământului să funcţioneze pe principiul... nonprofit.
"Eu şi soţia mea deţinem două societăţi comerciale de tip «microîntreprinderi». Una de activitate învăţământ primar, pentru că am deschis o grădiniţă particulară, la care avem nouă angajaţi, iar cealaltă, servicii de proiectare şi consultanţă, unde avem un angajat", îşi începe povestea un patron. În cazul grădiniţelor, articolul 104 din Legea învăţământului 84/1995 precizează că învăţământul particular funcţionează pe principiul nonprofit.
"Problema vine însă din codurile CAEN, unde activitatea de învăţământ primar figurează în cadrul activităţilor care se pot desfăşura în cadrul SRL-urilor şi care trebuie să aibă drept scop obţinerea profitului", explică el. "Acum, întrebarea e: Guvernul îmi aplică un impozit forfetar sau minim pentru ceva ce nu am voie să am? Adică profit? Oricum, suntem la limita de supravieţuire, tarifele nu le putem mări, iar dacă reducem calitatea serviciilor oferite nu o să mai avem clienţi. Astfel că o dată plătim impozit pe profit la cealaltă societate, plătim impozit pe dividende la ridicare şi subvenţionăm activitatea grădiniţei pentru care plătim impozit minim pentru un profit pe care nu avem voie să-l avem", continuă el.
AUTORITĂŢILE NU ŞTIU NIMIC
Acest lucru a fost semnalat autorităţilor judeţului de care aparţine, dar care au preferat însă să-l "roage" să nu depună oficial hârtia cu mai multe astfel de nedumeriri, pentru că nu există un răspuns la nici una dintre ele.
"Am preferat să-i ascult, pentru că tot ei sunt cei care-mi trimit controalele pe cap. Şi aşa suntem copleşiţi de atâtea controale", a explicat patronul, care nu şi-a declinat identitatea din acelaşi motiv.
ATAC LA IMM-URI
Aproape 200.000 de IMM-uri şi-au încetat activitatea în 2009, impozitul forfetar fiind principalul motiv. Totodată, măsurile luate de actualul Guvern nu vor duce decât la stimularea evaziunii fiscale, decapitalizarea firmelor şi la creşterea şomajului, sunt de părere reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
Din cele 195.700 de IMM-uri care şi-au încetat activitatea, 133.362 au făcut-o prin suspendare, faţă de doar 12.019 în 2008, 18.766 au intrat în dizolvare, iar 43.615 au fost radiate, faţă de doar 17.676 în 2008, arată datele CNIPMMR. Totodată, înmatriculările au scăzut de la 101.523 în 2009 la 57.038 anul trecut, ducând la o "natalitate negativă". Reprezentanţii CNIPMMR sunt de părere că măsurile fiscale din România sunt făcute cu o lipsă totală de profesionalism, fără a se face o analiză de impact, nici economic, nici social.
Astfel că micile întreprinderi care au profit ar putea opta pentru mutarea operaţiunilor în Bulgaria, unde taxele şi impozitele sunt mai permisibile dezvoltării.
Citește pe Antena3.ro