x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxa pe lux, adoptată pe articole de Camera Deputaţilor: Impozit de 1,25% pe averea de peste 900.000 de euro

Taxa pe lux, adoptată pe articole de Camera Deputaţilor: Impozit de 1,25% pe averea de peste 900.000 de euro

25 Apr 2012   •   06:31
Taxa pe lux, adoptată pe articole de Camera Deputaţilor: Impozit de 1,25% pe averea de peste 900.000 de euro

Deputatii au aprobat, ieri, in plen, cu 91 de voturi "pentru", 4 voturi "impotriva" si 9 abtineri, un amendament la propunerea UNPR privind taxa de solidaritate, potrivit caruia aceasta urmeaza sa se aplice pentru averile mai mari de 900.000 euro, procentul retinut anual fiind de 1,25%.

"Persoanele fizice care detin bunuri imobile, precum si bunuri mobile constand in mijloace de transport aerian, mijloace de transport naval, precum si mijloace de transport terestru, a caror valoare individuala este mai mare de 1.000 de euro si valoarea lor insumata este mai mare de 900.000 de euro, vor achita anual o taxa de solidaritate in cuantumul de 1,25% din valoarea acestora, care se face venit la bugetul de stat", se arata in modificarea aprobata de plenul Camerei. In forma initiala, taxa de solidaritate era de doar 1% si se aplica averilor de peste 450.000 de euro.

Taxa de solidaritate, potrivit legii, se instituie pe o perioada de trei ani si se stabileste de catre directiile de taxe si impozite locale.

Legea se aplica si persoanelor fizice straine pentru bunurile detinute in Romania. Sunt exceptate de la plata taxei de solidaritate persoanele fizice romane care, pe perioada aplicarii prezentei legi, indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: au calitatea de pensionari, nu au alte venituri in afara pensiei, iar bunurile detinute nu sunt generatoare de venituri.

De asemenea, un alt amendament adoptat de plen stabileste taxa de solidaritate se calculeaza pe baza declaratiei de impunere. Modelul si continutul declaratiei de impunere precum si celelalte elemente necesare aplicarii legii se stabilesc prin Hotarare a Guvernului in termen de 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I.

Legea UNPR urmeaza sa intre la votul final intr-o sedinta viitoare a Camerei Deputatilor, in calitate de camera decizionala. Senatul a respins initiativa.

×