x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxa Robin Hood pe profitul petroliştilor

Taxa Robin Hood pe profitul petroliştilor

de Daniel Ionaşcu    |    27 Feb 2012   •   21:00
Taxa Robin Hood pe profitul petroliştilor

Suprataxarea profiturilor realizate de companiile petroliere revine in discutie in Romania, in contextul in care Petrom a afisat un profit net de 887 milioane de euro, cel mai mare din toate timpurile, si dupa ce benzina s-a scumpit in Romania cu 93% din 2009 pana acum, iar motorina cu 68%, mult peste scumpirile din Uniunea Europeana.

'Ar trebui sa ne gandim la o suprataxare a profitului companiilor petroliere', a cerut ieri Dan Sova, purtatorul de cuvant al PSD. El a adaugat ca profitul anuntat de Petrom arata ca 'in niciun caz' compania respectiva nu se afla intr-o situatie dificila. Duminica, presedintele USL Victor Ponta a cerut Executivului 'sa se implice in gestionarea acestei probleme, avand in vedere ca peste 50% din preturile la pompa sunt taxe si accize'. Pe de alta parte, Lukoil si Rompetrol au pierderi in Romania, neavand si activitati de extractie, ci doar de rafinare si distributie. O astfel de taxa 'Robin Hood' a fost impusa in Ungaria pe mai multe sectoare economice, in vreme ce in energie Italia a avut una asemanatoare in 2008.

Pretul benzinei s-a dublat in trei ani
Pretul benzinei a crescut cu 93% in Romania, in vreme ce in Uniunea Europeana (UE) avansul a fost de 49% intre 2009 si 2012, potrivit unui comunicat de vineri transmis de Andreea Paul, consilier de stat al primului-ministru. Concomitent, in aceeasi perioada, pretul motorinei a crescut cu 68% in Romania si cu 48% in UE.
De remarcat ca, in Romania, pretul benzinei este cu 15% mai mic decat in UE, iar cel al motorinei cu 10% sub cel european, in conditiile in care nivelul de trai nu este nici pe departe acelasi. Spre exemplu, in Franta, salariul minim este de 1.398 euro, de peste opt ori mai mare fata de cel de 162 de euro din Romania, potrivit unui studiu United Explanations, care citeaza Eurostat.

Taxa 'Robin Hood' a fost ceruta insistent din 2008 incoace de companiile din industrie sau de transportatori, sufocate de scumpirile continue. Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) caracteriza in 2010 drept 'nejustificate' majorarile de pret. In schimb, Ministerul Eco­nomiei, Comertului si Mediului de Afaceri a transmis ieri ca nu poate interveni in stabilirea preturilor la produsele petroliere, o astfel de parghie de control nefiind stipulata in contractul de privatizare a companiei Petrom.

Petrom, de doua ori mai 'performanta' decat Exxon
Petrom a anuntat un profit neauditat de 887 milioane de euro pentru anul trecut, la vanzari de 5,3 miliarde de euro. Asta inseamna o marja de profit de 16,75%, aproape dublu fata de gigantul Exxon Mobil, cel mai mare grup petrolier din intreaga lume. Acesta a avut in 2011 un pro­fit net de 41,06 miliarde de dolari la venituri de 486,43 miliarde, ceea ce inseamna o marja de 8,44%.

Petrom mai beneficiaza si de redeventele foarte mici stabilite prin contractul de privatizare din 2004 si care nu pot fi majorate pana in 2014. Potrivit ultimului raport al Petrom, costurile de productie au scazut cu 14% fata de 2010, pana la 15,19 dolari pe baril. Pe de alta parte, companiile petroliere argumenteaza ca majorarile au survenit ca urmare a cresterii accizelor, a majorarii TVA de la 19% la 24% si a cresterii cotatiilor la titei pe bursele de marfuri.

Liberalizarea gazelor aduce alte scumpiri
Scumpiri peste scumpiri. Ca si in cazul carburantilor, asta se va intampla si in cazul liberalizarii preturilor la gazele naturale. Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) insista asupra liberalizarii tarifelor reglementate la gaze, desi exact studiile cerute de organismele internationale arata ca din cauza nivelului de trai scumpirile ar putea fi suportate de catre populatie de abia din 2020. Un numar de 7-7,2 milioane de consumatori casnici, reprezentand 83-86% din total, ar putea plati de anul viitor preturi mai mari la energie fli gaze, o data cu inceperea libera­lizarii tarifelor, in timp ce doar 14%-17% ar urma sa fie incadrati in categoria celor vulnerabili, potrivit unui document guvernamental citat de Media­fax.

Pretul gazelor este reglementat de ANRE, iar cel de productie interna este trei ori mai mic decat cel de import, respectiv 170 de dolari fata de 500 de dolari/mia de metri cubi. La ultima vizita a delegatiei FMI in Romania s-a stabilit ca tarifele reglementate la energie sa fie eliminate din 2013 pentru consumatorii industriali si pana in 2017 la gaze. Pentru gaze nu s-a gasit un numitor comun, mai multe urmand a se negocia in aprilie.

×
Subiecte în articol: economia