x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxe petroliere temporar modificate

Taxe petroliere temporar modificate

21 Iun 2008   •   00:00

Liderii Uniunii Europene vor solicita Comisiei Europene să studieze posibile modificări pe termen scurt ale taxelor pentru produsele petroliere, astfel încît să se reducă presiunea exercitată de scumpirea accentuată a ţiţeiului



Liderii Uniunii Europene vor solicita Comisiei Europene să studieze posibile modificări pe termen scurt ale taxelor pentru produsele petroliere, astfel încît să se reducă presiunea exercitată de scumpirea accentuată a ţiţeiului pe bursele internaţionale şi să prezinte un raport pînă în octombrie.
“Consiliul Europei invită Comisia să examineze fezabilitatea unor măsuri de taxare care să uşureze impactul creşterilor bruşte ale preţurilor petrolului şi să raporteze, pînă în octombrie, în faţa (Summitului) Consiliului Europei”, se arată într-un proiect de declaraţie elaborat în vederea summit-ului liderilor UE din octombrie.
Totuşi, liderii statelor europene vor sublinia necesitatea evitării intervenţiilor politice în economia de piaţă, dar şi evitarea impunerii de taxe care să distorsioneze concurenţa, deoarece acest gen de măsuri ar submina eforturile companiilor şi oamenilor de a se adapta la noile condiţii. Astfel, CE poate folosi criza energetică declanşată de preţul mare al petrolului şi pentru a-şi atinge propriile ţinte de eficienţă energetică (reducerea consumului de energie, producătorii auto să realizeze noi modele care să fie mai economice etc.), dar şi de promovare a resurselor energetice din surse regenerabile, care să reducă dependenţa de combustibilii fosili, al căror preţ a crescut pe bursele internaţionale.


PROPUNERI. Drept măsuri care să protejeze cetăţenii blocului comunitar de scumpirile din domeniul energiei, pînă acum Franţa a propus plafonarea taxei pe valoarea adăugată la produsele petroliere, Italia are în vedere taxe mai mari pe profiturile companiilor petroliere, iar Austria doreşte taxarea speculaţiilor financiare pe bursele de mărfuri.
“Măsurile pot avea ca scop uşurarea impactului preţurilor ridicate la petrol asupra claselor sărace ale populaţiei, dar trebuie să rămînă pe termen scurt şi bine definite. Intervenţiile politice distorsionare, fiscale sau de altă natură, ar trebui evitate, deoarece previn ajustările necesare ale agenţilor economici”, se precizează în proiect.
Preţul barilului de ţiţei a ajuns într-un an de la 48 de dolari la aproape140 de dolari, record stabilit recent. La momentul actual preţul este în jur de 130 de dolari pe baril. Cotaţiile mari au dus la creşterea preţurilor la carburanţi, provocînd proteste ale transportatorilor, pescarilor şi fermierilor în întreaga Europă.

×
Subiecte în articol: economic