x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxele de racordare la reţelele electrice se suportă de operatorii de reţea

Taxele de racordare la reţelele electrice se suportă de operatorii de reţea

24 Ian 2008   •   00:00

Taxele de racordare la reţelele electrice vor fi plătite de operatorii reţelelor de distribuţie şi nu de utilizator, aşa cum se întâmplă în prezent.



Taxele de racordare la reţelele electrice vor fi plătite de operatorii reţelelor de distribuţie şi nu de utilizator, aşa cum se întâmplă în prezent. Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri un nou Regulament privind racordarea utilizatorilor la reţele, care îl va înlocui pe cel aprobat prin Hotărârea de Guvern numărul 867/2003. În situaţia în care lucrările sunt determinate de utilizatori şi realizate exclusiv sau preponderent pentru ei, atunci modul şi cota de participare a lor la suportarea costurilor vor fi reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie. De asemenea, potrivit noului Regulament, tarifele de racordare cuprind numai costurile efective de realizare a lucrărilor de racordare a utilizatorilor la reţeaua electrică, fără a mai fi incluse costuri suplimentare cu întârzirea reţelei în amonte de punctul de racordare.


INFORMAŢII. În plus, operatorul de reţea trebuie să ofere solicitanţilor informaţii privind posibilităţile de racordare la reţeaua proprie, acţiunile pe care utilizatorul trebuie să le întreprindă şi documentele care îi sunt necesare pentru racordare, etapele procesului de racordare, precum şi tarifele pentru emiterea avizelor tehnice de racordare. 
Conform noului Regulament, operatorul de transport şi de sistem are obligaţia să emită şi să transmită solicitantului avizul tehnic de racordare în maximum 30 de zile calendaristice, în loc de 90, cum era anterior, de la înregistrarea documentaţiei complete depuse de utilizator.
În conformitate cu prevederile noului Regulament, racordarea locuinţelor se realizează diferenţiat, în funcţie de prezenţa reţelelor electrice  de interes public. În zonele în care nu există reţele electrice realizarea reţelei este finanţată de autorităţile publice din bugetele locale, din bugetul de stat sau din alte fonduri.
Pentru racordarea blocurilor operatorul de reţea emite aviz tehnic de racordare pentru puterea totală necesară. Pentru ansamblurile rezidenţiale operatorul va emite aviz finanţatorului zonei rezidenţiale pentru puterea necesară totală.

×
Subiecte în articol: economic racordare