Acum mai bine de doua mii de ani, generalul roman Scipio a cucerit Cartagina, l-a invins pe Hannibal si a capatat porecla de "Africanul" pentru ca a cucerit o vasta parte din nordul Africii.
Acum, un alt latin cucereste Africa. Omul de afaceri Ovidiu Tender a anuntat ca va investi 100 de milioane de dolari in explorarea unui zacamant petrolier in Senegal si Guineea-Bissau, primul contract de acest tip realizat de o companie din Romania.
"Investitiile de explorare se pot ridica la zeci de milioane dolari si se vor face succesiv. Investitiile pana la punerea in exploatare a zacamantului vor ajunge la 100 milioane de dolari", a afirmat Tender intr-o conferinta de presa. Grupul a incheiat recent un acord de concesiune cu Agentia de Gestionare si Cooperare intre Senegal si Guineea-Bissau pentru explorarea si exploatarea unui bloc petrolier de 5.347 kilometri patrati, cam cat un judet din Romania. Zacamantul este marin si se afla pe teritoriul celor doua state africane. Durata contractului este de opt ani pentru lucrari de explorare si de 25 de ani pentru productie, cu posibilitatea extinderii cu inca zece ani. Zona respectiva ar avea rezerve de petrol cuprinse intre 720 milioane de barili si 2,35 miliarde de barili, potrivit grupului Tender.
Dar acestea nu sunt singurele aventuri ale lui Tender pe "continentul negru". In 2010, grupul a concedionat sapte perimetre miniere de la metale grele pana la cele aurifere, ale caror resurse sunt evaluate la cateva miliarde de dolari.
Beneficiar al crizei mondiale
Tender spune ca este unul dintre beneficiarii crizei mondiale, care l-a trezit la realitate "dupa o stare indelungata de latenta". "A trebuit sa caut solutii, sa ma gandesc la viitor. Am gasit o alternativa (...), am avut inspiratie, si anume continentul african. Aveam un exemplu anterior, pe cunoscutul autralian Frank Timis, nasul familiei mele, care a reusit in Africa. In 2010 am ajuns in Africa. Am reusit sa ma lamuresc rapid asupra potentialului. In iunie 2010 am si stabilit primul sediu acolo. in doi ani am realizat ceea ce cred ca este foarte mult.
Tender a sfatuit oamenii de afaceri interesati sa investeasca in Africa sa nu isi faca iluzia ca acolo este un El Dorado si ca acolo "se pot da tepe si tunuri". "In Africa a mers foarte repede. Vreau sa ajut oamenii de afaceri sa vina in Africa, sa investeasca. Vreau sa le recomand oamenilor de afaceri si sa le spun ca daca vor sa vina sa le ia (africanilor - n.r.) putinii bani pe care ii au, nu au nicio sansa. Acolo se dezvolta afaceri pe termen lung, poate pe 100 de ani, se fac afaceri pe bani multi. Nu este un El Dorado al tunurilor. Eu invit investitorii sa vina" a spus el. "Africanii sunt dispusi si gata sa ajute pe oricine, sunt usi deschise", a mai adaugat omul de afaceri.
Problema? Nu a beneficiat de niciun suport din partea guvernelor de pana acum. "Mi-as dori un sprijin de imagine din partea guvernului", a afirmat Tender. Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor a adaugat si el ca autoritatile romane trebuie sa fie o interfata a investitorilor romani in strainatate.
Cum poate atrage Romania investitori
Tara noastra beneficiaza de pozitia geografica si costul fortei de munca insa investitorii pot fi atrasi in Romania printr-un sistem de taxe si impozite reduse. "Toti oamenii de afaceri interesati de locatii pentru investitii au un singur scop, sa castige cat mai mult si sa plateasca cat mai putin. Romania are avantajul natural al pozitiei geografice, inca un avantaj al costului fortei de munca, dar restul costurilor la fel ca in toata lumea. Singura diferenta ar fi sistemul de taxe sau de impozite", a mai afirmat Tender.
Expansiune internationala
Grupul Tender contine mai multe companii si are in intreaga lume circa 16.000 de angajati. "Perla" coroanei este Prospectiuni SA - societate este listata la Bursa de Valori Bucuresti si care are o capitalizare de 124 de milioane de lei. Tender detine un procent de 55,7% din companie, SIF Muntenia are 11,8% iar restul se imparte intre actionarii de pe bursa.
Grupul Energetic Tender este o alta entitate pe care o controleaza. Din aceasta fac parte companiile
Vulcan, Nuclearmontaj, Nuclearmontaj International si UPRUC Fagaras. Holdingul este manageriat de catre Vulcan International, companie cu la sediul la Viena. Acum doua luni Vulcan Bucuresti a castigat o licitatie organizata de Kuweit Oil Company pentru livrarea unor echipamente in valoare de 54 de milioane de dolari. Grupul Energetic Tender detine 74,79% din titluri. Firma e listata pe Rasdaq si are o capitalizare de 15,1 milioane de lei.
Inainte de criza, grupul Tender s-a extins in Serbia, unde a cumparat fabrica de medicamente FAM Farm si holdingul Pupin Telecom, format din cinci firme specializate in furnizarea de echipamente si servicii de telefonie.