Desi mini-banca de investitii Bayfront Capital anunta ca Roman Cooper, firmulita care a castigat licitatia pentru Cupru Min, este proprietatea sa in totalitate, afacerea a fost in fapt clocita impreuna cu o alti anonimi, Valhalla Resources. Aceasta are active de doar 3,6 milioane de dolari si nu inregistreaza venituri operationale.
Stacy Quinney si Joel Hayes fac afaceri in Romania de peste un deceniu si s-au asociat cu echipa de la Underworld Resources, formata din Michael Williams, McLeod si Adrian Fleming - care este la randul sau director executiv si membru in consiliul de administratie al Valhalla - pentru a identifica si dezvolta oportunitati de investitii miniere in Romania si Turcia.
In urma cu doua zile, atat Hayes cat si Quinney au fost numiti in conducerea Roman Copper, firma creata special in noiembrie 2011 pentru privatizarea Cupru Min. De asemenea, si Michael Williams, presedinte al Valhalla, a fost numiti in aceeasi functie la Roman Copper. Williams este co-fondator la firma canadiana McLeod Williams Capital (McLeod Williams), alaturi de Robert McLeod, care ocupa de asemenea un post de director in board-ul Valhalla.
Hayes a fost vicepresedinte si director executiv de investitii la Romanian-American Enterprise Fund (1995-2002), dar si director si presedinte al Policolor SA (1997-2006) si director general al Frontline Investment Managers (2003-2007). Atat Hayes cat si Quinney vorbesc fluent limba romana, se mai arata pe site.
McLeod Williams Capital se descrie drept o firma de capital de risc specializata in structurarea, finantarea si administrarea de companii miniere de explorare aflate la inceput de activitate, in vederea sprijinirii proiectelor lor pana in faza de dezvoltare, potrivit site-ului sau.
Misterul anunturilor bursiere
Valhalla este o firmulita care activeaza in domeniul minier si care s-a listat pe bursa de la Toronto in decembrie 2011. Pe bursa din Canada, Valhalla se descrie drept o companie focusata pe descoperirea si dezvoltarea de metale de baza si pretioase in Turcia si Romania. Principalele sale active sunt proprietatile Sarp, din nord-vestul Turciei si Bratosin, din "Patrulaterul de Aur", aflat in muntii Apuseni. Tot aici, se mentioneaza ca firma evalueaza numeroase oportunitati din Centura Tethyan, care traverseaza muntii Carpati, zona Balcanica, prin Turcia pana in Iran si "este gazda unui numar de depozite de aur si cupru de nivel mondial".
Zacamantul Bratosin, aflat la 50 de kilometri vest de Rosia Montana, este dezvoltat prin intermediul companiei Transilvania Minerals, alaturi de Barrick, cel mai mare producator mondial de aur.
Actiunile sale au fost suspendate de la tranzactionare pe data 26 martie, la cererea companiei, care motiva prin "asteptarea unei stiri", potrivit Yahoo! News. In acea zi a avut loc licitatia cu strigare pentru Cupru Min, unde Roman Copper a castigat plusand 200,7 milioane de euro. In acel moment, gigantul minier OZ Minerals din Australia s-a oprit din licitatie cand s-a atins limita de 200 de milioane de euro.
Ulterior, pe 28 martie, compania "anunta ca participa la negocieri in legatura cu achizitia unui proiect mineral". Actiunile raman suspendate pana cand "negocierile privind achizitia si tranzactia avanseaza sau cade", potrivit bursei din Toronto.
Nu se da niciun nume, nu se mentioneaza nici Cupru Min, nici Rosia Poieni si nici Romania. Tot in 28 martie, ministerul Economiei transmite agentiei Mediafax un comunicat in care recunoaste ca Bayfront nu are bani pentru a plati achizitia. "Din documentele prezentate rezulta ca Bayfront Capital Partners va sustine Roman Copper in vederea finantarii achizitiei de actiuni la Cupru Min si a datoriilor cu participarea investitorilor din Canada, Europa si SUA".
Amenintarea unui proces international
Valhalla a anuntat in data de 14 martie o "alianta strategica" cu Kenz Mining, o companie turca detinuta si condusa de Firat Gulgen, care are si un imperiu media in Turcia. In aceeasi zi actiunile sale au crescut fulgerator pe bursa, cu 42,86%. Gulgen este fondator si presedinte al Calinos Hondings, care este responsabil pentru distributia a 75% din filmele si productiile tv turcesti si este activ in exportul de programe turcesti in peste 70 de tari.
Mai exact distribuie telenovele turcesti iar baskanul este considerat important prin influenta pe care cultura turca ajunge sa aiba asupra vecinilor ca Siria sau Iran.
Deputatul Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, spune ca Roman Copper s-ar putea sa tarasca statul roman prin procese pana la tribunalul international de la Washington, asa cum a facut Noble Ventures in cazul combinatului de la Resita. "Se vor agata ca inecatul de faptul ca au fost de acord cu conditiile", spune Iancu.
Ce se poate face pentru Cupru Min
Vanzarea a fost contestata de la inceput si de sindicatele din cadrul Cupru Min. Inginerul Lucian Taran, liderul de sindicat, spunea pe 2 aprilie ca privatizarea nu e o solutie. "Consideram ca privatizarea nu este o solutie si consideram ca varianta care s-a ales de privatizare, adica fara sa impui potentialului investitor absolut nimic, nici pe linie de mentinerea activitatii, nici pe linie de personal, de conditii de mediu, nici pe linie de investitii, mi se pare de-a dreptul strigator la cer", declara el. Pe de alta parte, analistul economic Liviu Voinea spune ca statul ar putea sa se asocieze cu un investitor si sa imparta productia. Cupru Min detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.
Compania a incheiat anul 2010 cu un profit de 18,8 milioane lei, iar la sfarsitul anului 2011 a inregistrat o cifra de afaceri neta de 150,6 milioane lei si un profit net de 30,7 milioane lei. La finele anului trecut, Cupru Min avea datorii de 64,4 milioane de lei. Din acestea 58 de milioane de lei sunt la Electrica Distributie Transilvania Sud. Aceasta suma este deja reesalonata insa pentru a usura o viitoare privatizare aceasta se poate converti in actiuni, care apoi sa se vanda. Marea problema o constituie expirarea autorizatiei integrate de mediu la 31 decembrie 2012.
Lucian Bode, ministrul Economiei, a anuntat deja ca va relua procesul de privatizare.