x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Terenuri - Preturile vor creste mai lent

Terenuri - Preturile vor creste mai lent

de Daniela Ivan    |    20 Dec 2005   •   00:00
Terenuri - Preturile vor creste mai lent

Preturile terenurilor din Capitala vor creste in 2006 intr-un ritm mult mai lent decat pana acum. Mai profitabile vor fi pamanturile din sudul Bucurestiului, precum si cele din afara orasului.

Piata terenurilor este puternic caracterizata de extinderea dincolo de granitele Capitalei, deoarece numarul de terenuri disponibile in oras este prea mic pentru a putea satisface nevoile cumparatorilor, se arata intr-un studiu al companiei imobiliare Regatta. Prin urmare, aceasta evolutie a dus la cresterea preturilor intr-un ritm rapid. "Trendul va continua insa mult mai lent si numai in zone unde preturile nu au atins nivelul maxim", a declarat Alexandru Nitescu, directorul departamentului Investitii-Terenuri la Regatta.

TENDINTA. Zone secundare precum cele sudice, care se dezvolta lent, vor deveni in curand foarte interesante pentru investitori. "Multi dintre cumparatori si investitori sunt pasivi, acumuland mari suprafete de teren pe care nu le tranzactioneaza, asteptand sa creasca si mai mult pretul proprietatilor", spune Alexandru Nitescu.

Cea mai mare cerere se inregistreaza in zona localitatilor din apropierea Capitalei, precum Otopeni, Corbeanca, Buftea, Chitila, Chiajna-Rosu, Crevedia, Dragomiresti, Domnesti, Popesti Leordeni, Pantelimon sau Voluntari.

METROPOLA. O initiativa interesanta pentru Capitala este crearea Zonei Metropolitane, spun specialistii de la Regatta. "Am putea spune ca unul dintre motivele initierii proiectului il reprezinta tocmai dezvoltarea localitatilor din jurul Bucurestiului, mai ales in sectorul rezidential, dar si in cel comercial-industrial, intr-un mod foarte alert", spune Nitescu. El adauga ca aceasta dezvoltare a fost initiata si sustinuta financiar mai ales de persoane juridice si fizice din Capitala. Insa devine clar ca adevarata piata a acestor terenuri nu se va putea dezvolta fara realizarea Zonei Metropolitane, in conditiile administrarii in mod optim a proiectelor de infrastructura si a acordarii de facilitati investitorilor.

COMERCIAL. "Oferta pentru terenuri comerciale se diminueaza, iar in aceste conditii vechile imobile care pot fi demolate sau reconstruite vor fi transformate in proiecte de birouri sau hoteluri. Cererea pe acest sector este si va ramane mare, atat pentru dezvoltarea de birouri, cat si de spatii de productie sau depozitare", spune reprezentantul Regatta.

In schimb, cererea de terenuri pentru construirea unor lanturi de retail este constanta, insa marii retaileri isi incetinesc dezvoltarea in Bucuresti si cauta suprafete in marile orase la nivel national, pe fondul unei oferte reduse.
×
Subiecte în articol: economic