x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Termoelectrica s-a spart in trei

Termoelectrica s-a spart in trei

23 Feb 2004   •   00:00

Guvernul a adoptat o hotarare pentru infiintarea complexelor energetice de la Rovinari, Turceni si Craiova. Raspunsul minerilor din Oltenia - greva generala si contestatie la tribunal.

Cele trei unitati vor fi infiintate prin reorganizarea societatii Termoelectrica si a Companiei Nationale a Lignitului Oltenia. Societatile Rovinari si Turceni vor avea un capital social de 2.227 miliarde de lei si, respectiv 4.567 miliarde de lei. La randul sau, complexul energetic Craiova va avea un capital social de 2.096 miliarde de lei. Actionarul unic in cadrul acestor societati va fi Ministerul Economiei si Comertului (MEC). O posibila privatizare a complexelor energetice de la Rovinari, Turceni si Craiova a atras deja atentia a numai putin de 11 companii, MEC primind 26 de scrisori de intentie pentru cumpararea acestora. Aprobarea Strategiei de privatizare a societatilor comerciale aflate in portofoliul Ministerului Economiei si Comertului are in vedere reducerea costurilor energetice in sectorul energetic prin gruparea in complexe energetice a furnizorilor de materii prime cu producatorii de energie.

Implicatii Constituirea complexelor energetice va avea implicatii directe in eliminarea contractelor de vanzare-cumparare din cadrul complexelor. Consumul de energie electrica pentru mine si utilitati se va incadra in tarifele de autoproducator sau in consumul propriu tehnologic, in cazul Rovinari, ceea ce va duce la o scadere a pretului de vanzare a energiei. Memorandumul de la inceputul lunii noiembrie a anului trecut a prevazut divizarea partiala a CNL Oltenia prin desprinderea exploatarilor miniere furnizoare si preluarea acestora de catre SC Electrocentrale Rovinari si respectiv SC Electrocentrale Turceni. In acelasi act se prevedea si concesionarea catre Electrocentrale Turceni a exploatarii si operarii caii ferate Dragotesti - Turceni si transferul patrimoniului aferent acestei exploatari din proprietatea Companiei Nationale Cai Ferate CFR SA in cea a Electrocentrale Turceni. Acest ultim complex va prelua totodata si vagoanele aferente caii ferate de la Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa CFR SA.

Investitii necesare Valoarea totala a investitiilor necesare in vederea reabilitarii, modernizarii si protectiei mediului pentru cele trei complexe recent constituite se ridica la peste 2,7 miliarde de dolari din care pentru protectia mediului 936 milioane de dolari si 1,8 miliarde de dolari pentru tehnologizare. Actualele surse de finantare asigura acoperirea acestor sume in 44 de ani. Termenul limita pentru investitii tehnologice conform "Foii de parcurs in domeniul energetic" este de sase ani. In cazul in care pana in 2012 aceste complexe energetice nu vor reusi sa atraga fondurile necesare pentru desulfurare si tara noastra va fi membra a UE, toate cele trei complexe vor trebui sa se inchida.

Minerii se opun divizarii Companiei Lignitului Minerii din Oltenia au intrat in greva si au contestat la Tribunalul Bucuresti hotararea Guvernului. Ei sunt nemultumiti ca Executivul a decis divizarea Companiei Nationale a Lignitului Oltenia (CNLO) si infiintarea celor trei complexe energetice, precum si transformarea CNLO in Societatea Comerciala pentru Inchiderea - Conservarea Minelor SA Targu-Jiu. Prin acest proces, minerii urmaresc amanarea cu cateva luni a divizarii CNLO, divizare care ar trebui sa aiba loc pana la sfarsitul lunii martie. (Daniela Ivan)

Ce va fi la centrala din Rovinari Centrala Rovinari va necesita o valoare totala a investitiilor de aproape un miliard de dolari (560 milioane pentru investitii tehnologice si 436 milioane pentru protectia mediului). In cazul centralei de la Turceni, suma necesara se ridica la 627 milioane de dolari (tehnologie - 352 milioane si 275 milioane de dolari pentru protectia mediului). Isalnita + Craiova 2 vor trebui sa absoarba 655 milioane de dolari (430 in investitii tehnologice si 225 milioane de dolari in protectia mediului). Minele care vor face parte din aceste complexe vor necesita la randul lor investitii tehnologice totale de 464 milioane de dolari pentru a putea produce energie electrica mai ieftina.
CATALIN BUDESCU

×
Subiecte în articol: economic milioane dolari turceni